Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avgiftschock väntar hos landets bostadsrätter

Hampus Dahlstedt, grundare och styrelseordförande i Allabrf, menar att inte ens skuldfria föreningar kan slippa avgiftschock i och med läget.
Foto: Allabrf
Var fjärde boende i bostadsrätt riskerar 40 procent höjda månadsavgifter.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var fjärde boende i bostadsrätt riskerar 40 procent höjda månadsavgifter. 

Det menar analystjänsten Allabrf som flaggar för att även skuldfria föreningar kommer att påverkas. 

– Även skuldfria föreningar möter ju ett högt inflationstryck, säger Hampus Dahlstedt till Svenska Dagbladet. 

Bindningstiden på lånen för Sveriges över 1 miljon bostadsrätter håller på att löpa ut och med en ny snittränta på flera hundra procent över dagens nivå står alla bostadsrättsföreningar inför chockhöjningar av avgiften.

Det menar analystjänsten Allabrf som tror att avgiftshöjningar på 10-15 procent i de flesta fall är otillräckliga. Var fjärde boende i bostadsrätt riskerar 40 procent höjda månadsavgifter.

Hampus Dahlstedt, grundare och styrelseordförande i Allabrf, menar att inte ens skuldfria föreningar kan slippa avgiftschock i och med det rådande inflationstrycket och för att flera föreningar under lång tid tagit ut låga avgifter samtidigt som de inte haft andra intäkter. 

Sett till hela landet finns det flera högt belånade föreningar som enbart har rörliga lån och dessutom ekonomiska planer som bygger på, vad Dahlstedt kallar för, glädjekalkyler.

– Sällan har sådana föreningar någon råvind eller extralägenhet att sälja av, och då kommer det att slå mycket hårt på avgifterna, säger Hampus Dahlstedt till SvD. 

60 procents högre avgift 

I fjol höjde bostadsrättsföreningarna i snitt 2 procent, enligt Allabrf:s material – trots att Allabrf då ansåg att en fjärdedel av föreningarna var så räntekänsliga att de borde höjt månadsavgifterna med närmre 40 procent. 

Nu har prognosen blivit ännu dystrare. I en uppdaterad studie från företaget delas bostadsrättsbeståndet upp i tre delar; de som har låg räntekänslighet, de som är ganska räntekänsliga och de som är mycket räntekänsliga. 

I den mest räntekänsliga gruppen, cirka 255 000 bostadsrätter, behöver genomsnittslägenheten, räknat på 77 kvadratmeter, avgiftshöjningar på över 2 600 kronor när det nya ränteläget får fullt genomslag. För de som får det tuffast handlar det om 60 procents högre avgift om alla lån läggs om. 

Expertens råd 

I mitten finns halva beståndet. Om samtliga lån skulle läggas om till aktuellt räntenivå för motsvarande lägenhet i det här segmentet behövs 1 223 kronor högre månadsavgift. I snitt innebär det en avgiftshöjning om drygt 19 procent. 

För de 25 procenten som är mest räntetåliga rekommenderar Allabrf ändå en avgiftshöjning på över 5 procent.   

Räntekostnaderna är heller inte allt och i Allabrf:s studie ingår inte inflationen på sådant som vatten, värme, avfall och servicetjänster.

– Därför bör man lägga på 5–10 procent på månadsavgiften utöver effekten av kapitalkostnaderna. Särskilt värmekostnaderna kan nog stiga med 20 procent, säger Hampus Dahlstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.