Carlsson Löfdahls nya besked: Tar timeout

Nu kräver L i Jönköping att hon avgår.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Det är ”moraliskt tvivelaktigt” att hyra en lägenhet av en familjemedlem och låta skattebetalarna stå för notan.

Både det egna distriktet och partiledningen kräver nu att Emma Carlsson Löfdahl lämnar sin riksdagsplats.

Men Carlsson Löfdahl tänker inte avgå:

”Jag har lärt mig att man inte ska göra något förhastat då det är krisläge. Mitt ärende ligger hos åklagaren och jag kommer inte att ta något beslut om avgång innan deras beslut kommer”, skriver hon i ett Facebookinlägg.

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att hon tar en timeout, skriver P4 Jönköping – något som enligt TT inte är tillräckligt för varken partiledningen eller egna distriktet. 

Emma Carlsson Löfdahl är riksdagsledamot för Liberalerna sedan 2010 och är invald från Jönköpings län. Men efter avslöjandena kring hennes lägenhetsaffär – som nu granskas av åklagare – har avgångskrav riktats från hennes eget länsförbund. 

Beslutet togs under ett möte med länsförbundsstyrelsen på torsdagskvällen. I ett pressmeddelande skriver de att Emma Carlsson Löfdahl saknar fortsatt förtroende – och de rekommenderar henne att avsäga sig sitt uppdrag som riksdagsledamot.


Liberalerna i Jönköping uppmanar Emma Carlsson Löfdahl att avgå

Förbundet menar att Emma Carlsson Löfdahl har följt riksdagens regelverk – men att lägenhetsaffären är ”moraliskt tvivelaktig”.

– Jag och styrelsen konstaterar med sorg att den förtroendekris som uppstått i partiet i länet gentemot Emma nu är för stor för att hon ska kunna fortsätta i rollen som riksdagsledamot och Liberalernas främsta representant i Jönköpings län, säger Jimmy Ekström, vice ordförande Liberalernas länsförbund i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

– Vi har i henne haft en uppskattad partirepresentant men för att partiet ska kunna gå vidare behöver Emma nu lämna över till sin ersättare, säger Ekström.

Även partiledningen kräver att hon avgår som riksdagsledamot:

”Jag har under de senaste dagarna haft samtal med Emma Carlsson Löfdahl. Min bedömning är att Emma Carlsson Löfdahl bör lämna sin plats. Det handlar inte främst om regelverket utan om förtroende”, säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm i en skriftlig kommentar till TT.

Carlsson Löfdahl svarar – tänker inte avgå

Men Emma Carlsson Löfdahl har inga planer på att avgå. Det skriver hon nu i ett Facebookinlägg, vilket först uppmärksammades av Omni.

”Jag har lärt mig att man inte ska göra något förhastat då det är krisläge. Mitt ärende ligger hos åklagaren och jag kommer inte att ta något beslut om avgång innan deras beslut kommer”, skriver hon i inlägget.

Carlsson Löfdahl skriver att hon tagit till sig av kritiken men att hon följt riksdagens regler.

”Jag vet att jag följt gällande regelverk och fått det godkänt både från riksdagsförvaltningen och partiet innan jag gjorde denna boendelösning. Men jag är inte tondöv utan har tagit till mig den kritik som framförts och därför också meddelat att jag betalar mellanskillnaden på hyra och avgift.”

”Häxjakt”

Hon anklagar därefter Aftonbladet – som först avslöjade lägenhetsaffären – för att driva en ”häxjakt” mot henne.

”Att Aftonbladet sedan fortsätter sin häxjakt genom att göra artiklar på att jag bara skriver C och inte hela mitt efternamn blir nästan löjligt. Att de sedan lägger ork på att göra en artikel om att jag vid enstaka tillfällen lånat ut min lägenhet och då fått en liten tackgåva på köksbordet visar enbart nivån på deras journalistik.”

Carlsson Löfdahl avslutar inlägget med att berätta att hon tänker stänga av sin mobiltelefon.

”Det har varit den konstigaste veckan i mitt liv och just nu behöver jag lugn och ro, både för kropp och själ. Jag kommer att stänga av telefonen de närmaste dagarna”.

Tar time out

I ett brev till partimedlemmarna i hemlänet skriver Carlsson Löfdahl att hon tar time out från sitt uppdrag som riksdagsledamot tills åklagaren har slutfört sin utredning, rapporterar Ekot på fredagseftermiddagen.

Hon lämnar även över ordförandeskapet i länsförbundet till vice ordförande Jimmy Ekström vid det kommande årsmötet.

Liberalernas partiledning anser inte att det räcker med en timeout för Emma Carlsson Löfdahl.

Partiledningens uppmaning till henne att lämna sitt uppdrag kvarstår, enligt uppgift till TT. Timeout är inget alternativ, menar man.

Även Liberalernas länsförbund i Jönköping meddelar att en timeout inte är tillräckligt.

– Jag har full förståelse för att man i den akuta situationen behöver tänka efter och vinna tid, men jag vill vara tydlig med att partiets uppfattning om att hon bör ställa sin plats till förfogande kvarstår, säger länsordförande Jimmy Ekström till TT.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg skriver på Twitter:

”Med ”time-out” brukar avses att fortsätta uppbära riksdagsarvodet men under en tid låta bli att arbeta för det. Frågan är om det stärker läget för en ledamot som kritiseras för att på tvivelaktigt sätt tillskansa sig ersättningar.”

https://twitter.com/TomasRamberg/status/1104005677930942464

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.