Avföringsbakterier i svenska hamburgare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ehec-smittat kött kan ha serverats på hamburgerbarer i hela Sverige.

Enligt företaget Sven P kommer det smittade köttet från ett parti på drygt tolv ton nötkött importerat från Nederländerna.

Totalt kan svenskarna ha ätit upp 66 000 "smittoburgare", och flera ton smittat kebabkött, avslöjar Aftonbladet.

Nu uppmanas kunder att lämna tillbaka produkterna.

Det började på en innebandyturnering i Västerås i slutet av januari. Två pojkar insjuknar i matförgiftningssymptom efter att ha ätit hamburgare som serverats under turneringen.

När resterna av snabbmaten sedan analyseras visar det sig att det fanns avföringsbakterier i köttet.

– När man slaktar kött kan det hamna fekala föroreningar kvar på slaktkropparna, där alltså bakterier från avföring som har kommit med in i köttet, säger livsmedelsverkets enhetschef Helena Storbjörk Windahl till Aftonbladet.

Motsvarar 66 000 hamburgare

Halvfabrikaten - hamburgare och kebabkött - har sålts av tillverkaren Sven P, en av Sveriges största tillverkare. Där tar man larmet på största allvar. Enligt företaget härrör det smittade köttet från ett parti på 12 646 kilo nötkött från ett styckningsföretag i Nederländerna.

Köttet har funnits på marknaden i drygt fyra månader, och hur mycket av det som ätits upp av svenska konsumenter är oklart.

Enligt Aftonbladets beräkningar rör det sig dock om hälften av köttet - omkring sex ton. Det motsvarar 66 000 hamburgare, "90-grammare".

Köttet återkallas

Nu återkallar företaget allt kött som finns ute hos leverantörer, grossister och butiker i Sverige. Samtidigt poängterar man att köttet har analyserats på det sätt som är brukligt:

– Vi har gjort alla salmonellaprover och alla andra analyser på det här köttet. Men är det tolv ton som kommer in så tar man inte prov på varje liten bit. Man tar ett visst antal prover, säger Yvonne Björling, vd på Sven P, till Aftonbladet.

Företaget uppmanar även kunder att lämna tillbaka 400-gramsförpackningar med kebab med tillverkningsdatum mellan 1 och 5 oktober av märket "Sven P", som är den produkt som främst säljs direkt till konsumenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.