Även Centern och KD har problem - SD vågmästare

Publicerad
Uppdaterad
Trots att de går upp i ledningen faller hälften av Alliansen ur riksdagen - både C och KD får under fyra procent. Om det vore ett valresultat skulle Sverigedemokraterna, med sina 4,2 procent, bli vågmästare.
Centerns ras med 2,6 procentenheter till 3,4 procent är statistiskt säkerställd.
Kristdemokraternas marginella ökning tar dem upp till 3,8 procent.
Sverigedemokraterna däremot fördubblar sina siffror sedan mars, och går upp från 2,1 till 4,2.

SD blir tungan på vågen

Med C och KD utanför riksdagen får inget block egen majoritet, och SD-ledaren Jimmie Åkesson blir tungan på vågen.
När Expressen presenterar situationen för partisekreterarna i S och M blir det genast bråk.
- Är Fredrik Reinfeldt beredd att aktivt eller passivt ta hjälp av Sverigedemokraterna? För att kunna regera vidare med de här siffrorna måste han lämna ett besked om detta, säger Ibrahim Baylan.
Men Per Schlingmann tycker att frågan bara ger SD onödig uppmärksamhet, och vill inte resonera kring en hypotetisk situation.

"En röd matta åt Åkesson"

- Varje gång Socialdemokraterna påpekar det rullar de ut en röd matta åt Jimmie Åkesson. Vi har utvecklat en policy i kommunerna som innebär att vi inte samarbetar med SD.
Gäller den policyn även på riksnivå?
- Det är vår utgångspunkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag