Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avel av populära hundarna förbjuds i Norge

Rasen engelsk bulldogg är känd för att bland annat lida av andningsproblem. Nu blir den förbjuden att avla i Norge.
Foto: MONICA M. DAVEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hundar av rasen cavalier king charles har kända ärftliga störningar som hjärtsvikt och ögonsjukdom, rapporterar NRK.
Foto: RICHARD DREW / AP

Det blir förbjudet att avla hundraserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel i Norge. 

Det slås fast i en färsk dom från Oslo tingsrätt. 

– Det här är först och främst en seger för våra hundar, och för oss i Djurskyddet Norge, säger Åshild Roaldset, ordförande för organisationen som drivit frågan till domstol, till NRK.  

I måndags meddelades Oslo tingsrätts dom som gör det förbjudet att bedriva avel med de två hundraserna. 

Domen baseras inte på någon ny lag utan en ny tolkning av den befintliga norska djurskyddslagens 25:e paragraf.   

Det var organisationen Djurskydd Norge som drev målet, där sex uppfödare nu fälls för brott mot djurskyddslagen, till norsk domstol. 

De anser att det inte finns några friska hundar inom raserna. 

– Vi har haft den här formuleringen i lagen, så vi har visat det här. Slutligen har Oslo tingsrätt slagit fast att hundar ska vara friska, säger ordföranden Åshild Roaldset till NRK

Norska kennelklubben besviken på domen

Norska kennelklubben och de två rasernas klubbar är förvånade och besvikna över domen.

– Om det goda arbete som görs i dag genom NKK och rasklubbarna måste stoppas för raserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel så befarar vi att det kommer att påverka hundarnas välfärd negativt, säger Tom Øystein Martinsen, vd för norska kennelklubben i ett pressmeddelande. 

Svenska kennelklubben instämmer. 

– Vi tycker först och främst att det är fel att man inför ett avelsförbud. Vi tycker inte att det är rätt väg att gå. Vi menar att förbjuda de organisationer som gör det här med ambitionen att utveckla rasen snarare leder till att man tappar kontrollen över det, säger Kees de Jong, vd för Svenska kennelklubben.  

Svenska kennelklubben inte orolig för avelsförbud i Sverige

Engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel har flera defekter och störningar. 

Engelsk bulldogg lider av andningsproblem, hudproblem, njurstenssjukdom och ledproblem, rapporterar NRK. 

För cavalier king charles spaniel handlar det om hjärtsvikt, kronisk huvudvärk, ögonsjukdom och ledproblem. 

Hur skulle du beskriva de här två rasernas hälsoskick i Sverige? 

– Vi bedriver hela tiden ett arbete med att identifiera olika områden som vi behöver utveckla inom olika hälsoprogram, och det gör vi egentligen med alla våra raser. Så även här bedrivs ett hälsoutvecklingsprogram, säger Kees de Jong. 

Är ni oroliga över att det här ska kunna tillämpas i svensk lag, att man förbjuder avel med vissa raser? 

– Nej, så länge som vi bedriver ett ansvarsfullt arbete för våra frågor och hela tiden jobbar med att skapa utveckling så ser inte vi någon risk för det. 


Engelsk bulldogg

Svenska kennelklubben skriver o rasens hälsa: ”Inom rasen förekommer hälsoproblem med andning, rörelser, hud och ögon. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt för att komma till rätta med problemen och gör det bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi (RAS) och tydliga avelsrekommendationer. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD)”

Cavalier king charles spaniel

Svenska kennelklubben skriver om rasens hälsa: ”Rasens vanligaste hälsoproblem är blåsljud på hjärtat och därför har rasen ett hälsoprogram för detta. Alla cavalierer som går i avel ska ha ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning innan avel. Rasens hängande öron kan innebära att det förekommer lindriga öronproblem. Rasens relativt stora ögon bör man också ägna en del uppmärksamhet åt. Syringomyelia är en neurologisk sjukdom som finns i rasen och den kan bland annat orsaka svår smärta. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).”


Se också: 

Se den kreativa drönarlösningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.