Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avbönen efter mordet: ”Går inte att försvara”

Victor Malm och Essy Klingberg om den nya generationen hiphopartister.
Expressen Kulturs Victor Malm gästar veckans ”Lägg ut”.
Foto: OLLE SPORRONG
Yasin i tidigare intervju med SVT.
Foto: SVT

I mediepodden ”Lägg ut!” diskuteras mordet på Einár – och mediernas bevakning av gängen och artisterna.

Expressens kulturskribent Victor Malm gör avbön – och slår fast att kulturjournalistiken misslyckats.

– Att Sveriges största artist mördas kastar strålkastarna rakt på oss, däribland jag, som hårt argumenterade för att separera liv och verk. Vi förhastade oss och använde oss av gamla principer som inte alls går att försvara.

Expressen publicerade klockan 01.09 i natt nyheten om att Einár mördats i Hammarby sjöstad.

Det är mindre än tre år sedan hans stora genombrott med ”Katten i trakten”, vars YouTube-video inleds med att Einár hyllar en fruktad gängledare som mördats i Enskededalen i december 2018.

När rapparna på topplistan med texter om grov kriminalitet kopplades samman med brotten de dömts för i verkliga livet – i en granskning av Expressens nöjes- och kriminalredaktion – blev kulturdebatten stor från våren 2019.

Public service fick å ena sidan hård kritik för att det delade ut så många priser till artister som samtidigt dömdes för grova brott – men det argumenterades också för att separera liv och verk.

”Samtidens största kulturella uttryck”

Expressens redaktionschef Magnus Alselind menar att främst public service har mycket att reda ut.

– Sveriges Radio och SVT har okritiskt låtit kriminella göra reklam för gäng och kriminell verksamhet som stärkt deras och gängens kapital. Att de spelar artisterna är en sak, men det har inte getts sammanhang och det har gjorts publiceringar utan motfrågor, säger Alselind.

Den senaste tiden har fem av de mest spelade svenska artisterna samtidigt varit dömda för grova brott, alternativt varit häktade eller misstänkta för sådana.

Kulturskribenten Victor Malm säger att det inte är helt fel att dela ut priser, och att man måste kunna ”skilja på det juridiska och det estetiska”. Malm konstaterar också angående gängrappen:

– Det är samtidens största kulturella uttryck men också samtidens sjukaste kulturella uttryck.

Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson:

– Samtidigt kan man inte stoppa kultur. 

I ”Lägg ut!” ut diskuteras också hur det går för journalister som byter till politiken samt att Bulletins vd tog in en dömd trippelmördare på bolagstämman – Anna Gullberg ger fler interiörer från konflikterna på den storsatsande mediesajten och hur chefredaktören gör skäl för sin fantasilön.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.