Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avarn ska vakta regeringen – flera är högerextrema

Ordningsvakter i företaget är kunder på nazistsajten Midgård.
Avarn-anställd som poserar med vapen.
Foto: Facebookbild från ETC:s granskning.
Säkerhetsbolaget Avarn Security har i uppdrag att skydda riksdagen och Migrationsverkets boenden.
Regeringskansliet.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetsbolaget Avarn Security har i uppdrag att skydda riksdagen och Migrationsverkets boenden.

Men ordningsvakter i företaget är kunder på nazistsajten Midgård – och ett 20-tal anställda har delat högerextremt material på sociala medier, enligt en granskning av Dagens ETC.

Flera anställda är SD-politiker, enligt tidningen.

Avarn Security har många uppdrag, både offentligt och privat. De har bland annat arbetat för riksdagen, Migrationsverket, Stockholms stad och Riksbanken. Från och med november ska bolaget även bevaka Regeringskansliet.

Nu visar en granskning av Dagens ETC att flera anställda har kopplingar till en högerextrem miljö.

Ett gift par, som arbetar som ordningsvakter, är enligt tidningen storkunder på den nazistiska nätbutiken Midgård. Där har de köpt Adolf Hitlers ”Mein Kampf”, nazisttidningen ”Nordisk frihet” samt vit makt-musik.

Poserat med tatueringar

Dagens ETC har även hittat ett 20-tal anställda på Avarn som delat högerextremt material på Facebook. De har bland annat poserat med nazistkopplade tatueringar och har uttryckt sig hatiskt mot invandrare.

En anställd har velat straffa en dömd person med utländsk bakgrund med ”nackskott efter utvisning”. En annan har kallat regeringen för ”jävla blodiglar”.

Samtidigt finns det kopplingar mellan Sverigedemokraterna och bolaget, enligt Dagens ETC. Bland Avarns 7 000 anställda finns 35 personer som ställde upp i olika nivåer i valet 2018 – av dem var 14 Sverigedemokrater.

Kommunpolitiker åt SD

I Finspång är Torgny Maurer SD-politiker och Avarn-anställd, i Mölndal representerar Avarn-väktaren Mikael Brodin SD i kommunfullmäktige och i Kävlinge är Thomas Borg SD-ledamot och anställd åt Avarn, visar granskningen.

Fredrik Alhbin, tidigare säkerhetschef på Avarn, har även jobbat som konsult åt SD – och hade ett eget kontor på SD:s riksdagskansli, enligt Dagens ETC.

För två år sedan fick journalisten Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, skydd från Avarn Security på grund av hot från högerextrema – men livvakten som arbetade åt henne visade sig själv hysa högerextrema åsikter.

– Han hatar precis allt jag står för, sa hon då till Expressen.

Förekom i Expressengranskning

Avarn förekom också i Expressens stora granskning av vaktbolagen 2019 som visade att över 170 vaktbolagsanställda, från olika bolag, hade koppling till högerextremism. Bland dessa fanns flera Avarn-anställda, till exempel en som på nätet propagerade för att det bör införas paramilitära nazistiska kampgrupper, ”Sturmabteilung”.

Mikael Högberg, pressansvarig för Avarn Security, säger att de tar avstånd från alla former av extremism – men att EU-förordningen GDPR förbjuder dem från att åsiktsregistrera anställda.

– Vi tar avstånd från alla former av extremism och välkomnar granskningen. Till skillnad från journalister, som är undantagna GDPR, måste vi följa lagar och förordningar. Vi har skickat en begäran till Integritetsskyddsmyndigheten om att få genomföra utökade bakgrundskontroller, men fick tyvärr avslag på den begäran.

Kritisk till kontroller

Det är Sveriges länsstyrelser som prövar anställda hos bevakningsföretags lämplighet. Ärenden skickas även på remiss till Säkerhetspolisen.

– Vi anser att dagens kontroller är alldeles för svaga, säger Mikael Högberg.

För uppdrag åt exempelvis regeringen och riksdagen gäller säkerhetsskyddslagen, vilket innebär att mer omfattande bakgrundskontroller görs.

– Det är ganska stor skillnad på vilka kontroller som görs för den ordinarie personalen och för de som jobbar inom säkerhetskänslig verksamhet.

Vad kommer att hända med de personer som uppmärksammats i granskningen?

– Vi uttalar oss inte om enskilda medarbetare.

Se också:

Statsministern om gangsterrap: Att man kan glorifiera är märkligt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.