Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Autistiske Fred gick inte i skolan på två år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fred Vestman, 14, kunde inte gå i skolan. Det fick familjen att reagera.
Foto: Privat
Efter fyra års kamp nådde mamma Emelie Vestman och Fred en förlikning.
Foto: Privat

Fred Vestman, 14, lider av autism och har extremt svårt för höga ljud och stimmiga miljöer.

I över två års tid tvingades han vara hemma från skolan – samtidigt som föräldrarna krävde att kommunen skulle anpassa hans undervisning.

Nu har han fått 50 000 kronor i ersättning av Oxelösund kommun.

– Jag har varit så arg att det inte går att beskriva, säger mamman Emelie Vestman.

Tänk dig att varje litet ljud skär i öronen som naglar mot griffeltavlan. Att ljuset från lysrören sticker i ögonen och att kläderna på kroppen kliar och bränns.

Tänk dig också att du inte har ett vanligt språk för att beskriva hur allt känns, utan att du kanske måste spjärna emot ibland för att visa vad som är fel.

Då är du i närheten av hur Fred Vestman, 14, upplever världen. Han har en autismdiagnos med extrema sensoriska svårigheter – alla sinnesintryck blir mycket kraftigare och svårare att tackla.

– Han levde med hörselskydd i ett helt år. När jag frågade honom om vad som var så bra med det, sa han att det tar bort monstren i öronen. Det är verkligen en grym variant av autism, säger hans mamma Emelie Vestman, 45.


LÄS ÄVEN: Anton, 16, fick inte gå i skolan - på ett år


Får ersättning från kommunen

Hon låter trött, men glad på rösten. Nära fyra års kamp är över. Den 9 mars i år beslutade Nyköpings tingsrätt att fastställa förlikningen mellan Fred Vestman och hemkommunen Oxelösund. Fred får 50 000 kronor – halva beloppet mot vad familjen krävde i sin stämning om diskriminering, men ändå en seger.

– Först kände jag inget alls, men sen förstod jag hur betydelsefullt det är för andra barn som Fred som inte heller får hjälp. Kommunen har ju erkänt att de har gjort fel i och med att de betalar de här pengarna, säger Emelie Vestman.

Emelie Vestman.
Foto: Privat

Slutade att gå i skolan

Det här är en historia med många turer som tar sin början redan våren 2013 – ungefär i samma veva som Fred Vestman fick sin autismdiagnos. Skolmiljön blev för svår att hantera för honom.

Under vårterminen blev han allt mer utåtagerande.

– Han skyddade sig från miljön som gjorde honom illa. När han kom hem var han tvungen att sova i två timmar. Han grät och slogs för sitt liv, och det är ju sunt att ha den självbevarelsedriften, säger Emelie Vestman.

Tio år gammal slutade Fred helt att gå till skolan. Samtidigt hade Emelie Vestman flera möten med skolan och kommunen för att få till en förändring.

– Vi satt i krismöte med rektorn och de lovade att de skulle göra vissa insatser. Men när skolan började efter sommarlovet så skedde ingen förändring.


LÄS ÄVEN: Joel,11, fick inte plats i skolan


Anmält till Skolinspektionen

Sedan dess har de legat i fejd. Två gånger har hon anmält kommunen till Skolinspektionen. Först för skolans oförmåga att möta Freds speciella behov, sen för kommunens ovilja att låta Fred få sin fritidsverksamhet förlagd till hemmet.

Båda gångerna har Skolinspektionen gått på familjens linje och krävt åtgärder.

När kommunen vägrade att betala tillbaka fritidsavgiften – trots att Fred inte kunde utnyttja verksamheten – valde familjen att stämma Oxelösund kommun för diskriminering.

– Det är som att föräldrar till funkisbarn inte har rätt att jobba. Det är som att man ska nöja sig med lite vårdbidrag. Jag knäckte systemet när jag kom på att det finns något som heter pedagogisk omsorg i skollagen. Formuleringarna där gör att man kan ha fritids i hemmet, säger Emelie Vestman.

Kommunen vill inte kommentera

Från kommunens håll vill man inte kommentera förlikningen i detalj, utan hänvisar till vad som står i domslutet. Där framför man bland annat att målet är av omfattande karaktär, och befaras ge höga rättegångskostnader för båda parter.

– Ingen tjänar på att det här blev en långdragen process, varken pojken eller kommunen. Men förlikningen är i sig inte ett erkännande av att vi skulle ha gjort fel. Vi ser det inte så, säger Peter Rasmussen, utbildningschef i Oxelösunds kommun.

I dag har Fred undervisning igen

Förlikningen i tingsrätten har fungerat som en upprättelse för familjen. Men det riktiga lyftet kom när Fred började på kommunens högstadieskola 2015.

– På den nya skolan satt en rakt igenom professionell rektor som ville hitta en lösning. Hon tog beslut om hemundervisning. Fred har sin elevassistent med sig hela dagarna och de jobbar med skoluppgifter. En dag i veckan kommer också en lärare hem till Fred. Det här innebär att Fred får må så bra han kan. När skolan väl förstår hur de ska ta hand om barnet, så är det fantastiskt med svensk skolplikt, säger Emelie Vestman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.