Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Australiskt tv-team attackerat i Rinkeby

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en trailer till programmet – 60 minutes – visas nu hur kamerateamet attackeras med knytnävsslag och sparkar av ett ungdomsgäng.
Foto: Skärmavbild/60 minutes Australia
Det australiska tv-teamet var i Rinkeby för att göra ett reportage – men blev attackerade.
Foto: Skärmavbild/60 minutes Australia

Det australiska tv-teamet var i Rinkeby för att göra ett reportage.

Men i en trailer till programmet – 60 minutes – visas nu hur kamerateamet attackeras med knytnävsslag och sparkar av ett ungdomsgäng.

Teamet ska också ha fått värja sig från kastade föremål.

Det var i början av mars som ett tv-team från det australiska tv-bolaget Nine var i Sverige. Tv-teamet arbetar för det prestigefulla programmet för undersökande journalistik – "60 Minutes" – och hade kommit till Sverige för att skildra effekterna av den stora invandringen till landet.

Det färdiga inslaget kommer att sändas i Australien på söndag, men redan nu har det släppts en trailer för programmet. Där ser man hur kamerateamet under sin vistelse i Rinkeby attackeras och tvingas värja sig mot knytnävsslag och sparkar.

I inslaget – som ni kan se ovan – kastas också ett föremål mot tv-teamet. I ett pressmeddelande från tv-kanalen står att läsa:

"I en förort till Stockholm blev de konfronterade av en grupp som protesterade mot att de filmade".

Attacken tonades ner

Men nyheten om attacken började spridas redan i början av mars. Bland annat rapporterade den australiska tidningen Sydney Morning Herald om händelsen med hänvisning till den främlingsfientliga sajten Avpixlat som ska ha haft en person på plats vid händelsen.

Men när Expressen då utredde uppgifterna ville både det australiska tv-bolaget och den svenska polisen tona ned händelsen.

– Det var i själva verket ingenting, sa man på tv-bolaget Nine i Australien.

Polisen hade ingen anmälan och stationsbefälet Martin Sjöli sa så här när han läste ur händelserapporten:

– Nyhetsteam från Australien ansatta när man skulle filma i Rinkeby. En person påkörd lindrigt. Inga allvarliga skador.

Även Svenska Dagbladet pratade med polisen:

Det var vid 16.45 som det blev någon form av tjafs. Vi vet inget om bakgrunden. Men polis larmades till platsen. Men när vi kom dit så hade ungdomarna försvunnit från platsen, sa Lars Byström, pressinformatör vid Stockholmspolisen till SvD.

Händelsen ska enligt SvD:s artikel ha börjat med att ett gäng ungdomar, som åkte bil, kört över foten på en person i det australiska tv-teamet.

– Men det är svårt att bevisa att det skulle vara uppsåtligt. Ungdomarna var inte kvar. Och det är ju vi som ska bevisa det, sa Byström till SvD, och han ville inte betrakta händelsen som sanning:

– Det är inte säkert att man märker att man kör över något, säger han.

Filmen släppt

Men nu släpps alltså filmen som bevisar att händelsen ägt rum. Enligt pressmeddelandet som nu har släppts hade den arga ungdomsgruppen protesterat mot att tv-teamet var på plats och filmade. På plats fanns bland andra den rutinerade reportern Liz Hayes som fick bevittna när ungdomarna utdelade slag och sparkar mot kameramännen. De ses också kasta ett föremål mot dem.

Tidningen The Sydney Morning Herald skriver att tv-teamet fortsatte filma även efter händelsen och att det lyckligtvis inte blev några allvarligare skador. Men attacken har alltså ägt rum och visas klockan 19.00 lokal tid på kanalen Channel 9.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.