"Det var jätteroligt, men jag tror inte att jag ställer upp igen", säger Australiens Sverigeambassadör Gerald Thomson, som vann renracet i Jokkmokk. Foto: Erland Segerstedt/TT

"Det var jätteroligt, men jag tror inte att jag ställer upp igen", säger Australiens Sverigeambassadör Gerald Thomson, som vann renracet i Jokkmokk.

 Foto: Erland Segerstedt/TT

Australiensaren vann renracet i Jokkmokk

Publicerad

Australiens Sverigeambassadör Gerald Thomson hade ingen aning om vad han gav sig in på.

Men i renracet vid Jokkmokks marknad sopade han banan med konkurrenterna – och vann.

– Det var jätteroligt. Men jag tror inte jag ställer upp igen, säger Gerald Thomson och skrattar gott.

Den årligt återkommande tävlingen renracet är populär och drar storpublik. I lördagens final ställde åtta tävlande upp och slogs om guldet som avgjordes i en kvartsfinal, semifinal och en slutlig final.

– Tävlingen går till så att man ligger på en släde bakom en ren under loppet, säger Anders Nygårds, kommunchef vid Jokkmokks kommun, och den som hade bjudit in Gerald Thomson till Jokkmokks marknad.

Att han även skulle delta i ett renrace kom däremot som en överraskning.

– Jag visste ingenting utan Anders Nygård hade anmält mig, säger Gerald Thomson.

"Jag bara dök upp"

Hade du hunnit träna något innan?

– Nej, jag bara dök upp.

Hur var det?

– Det var en kul upplevelse. Jag vann alla heaten och gick till final. Men loppen gick ganska snabbt, de tog mindre än en minut.

Fick du något pris?

– Jag fick ett renhorn som jag ska ta med hem. Men jag vet inte om jag ska sätta upp det på väggen, det måste jag prata med min fru om först, säger Gerald Thomson.

Var det ditt första besök i Jokkmokk?

– Det var första gången som jag besökte marknaden men jag har varit i Jokkmokk en gång tidigare i samband med öppnandet av samiska riksdagen 2013.

Vad tycker du om den svenska vintern, det lär vara ganska kallt i Jokkmokk?

– Ja, i morse var det minus 23 grader här och det är det kallaste jag har upplevt. Men jag har köpt massor med bra och varma kläder under de tre åren jag har bott i Sverige. Sedan är min fru svenska så jag har varit i Sverige många gånger innan vi kom hit.

Är renracet något du kommer att rekommendera till dina landsmän?

– Ha, ha! Nja, jag skulle definitivt rekommendera alla australiensare att besöka Jokkmokk. Och innan jag slutar mitt uppdrag i september hoppas jag få en chans till att komma hit. Jag skulle gärna fjällvandra i Rapadalen som är väldigt vackert, säger Gerald Thomson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag