Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Australien säger ja till samkönade äktenskap

Fester har brutit ut i flera australiska städer efter att röstresultatets meddelats. Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Det firas på gatufester i större städer runtom i landet, skriver Sydney Morning Herald.

Premiärminister Malcom Turnbull säger att hans regering ska försöka ha en ny lagstiftning på plats innan året är slut.

61,6 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagliga i Australien. I alla delstater och territorier i landet röstade över 60 procent ja, förutom i New South Wales, där 57,8 procent gjorde det. Allra högst var stödet i Australien Capital Territory där huvudstaden Canberra ligger, där röstade 74 procent för.

Röstningen genomfördes via en postomröstning som har pågått i två månader och valdeltagandet är nära 80 procent. Resultatet är inte bindande, innan det kan bli en ny lag måste parlamentet i Canberra hålla en omröstning.

Premiärminister lovar försöka få till lag innan jul

Resultatet ses som en seger för premiärminister Malcolm Turnbull, som har förespråkat möjligheten till samkönade äktenskap. Efter att resultatet meddelats säger han att hans regering kommer att försöka få igenom en ny lagstiftning som tillåter samkönade äktenskap innan årsskiftet.

– De röstade ja för rättvisa, de rösta ja av engagemang, de röstade ja för kärleken. Det här är otvetydigt, det är överväldigande, säger han och fortsätter:

– Det australiska folket har gett oss i uppdrag att få det här gjort. Det måste bli vårt åtagande i år, före jul.

”Kärleken har vunnit en jordskredsseger”

Resultatet offentliggjorde av den australiska statistikbyrån på onsdagen. Gatufester inleddes omedelbart i flera av landets större städer.

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger. Att komma till den här punkten har inte varit lätt, men vid få tillfällen i livet kan man fira med sådan stolthet över att ha övervunnit motgångar och skapat historia, säger Alex Greenwich, vice ordförande för ja-kampanjen, på ett offentligt firande, enligt Sydney Morning Herald.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!