Fester har brutit ut i flera australiska städer efter att röstresultatets meddelats. Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFester har brutit ut i flera australiska städer efter att röstresultatets meddelats. Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fester har brutit ut i flera australiska städer efter att röstresultatets meddelats. Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK ANDERSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien säger ja till samkönade äktenskap

Publicerad

Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Det firas på gatufester i större städer runtom i landet, skriver Sydney Morning Herald.

Premiärminister Malcom Turnbull säger att hans regering ska försöka ha en ny lagstiftning på plats innan året är slut.

61,6 procent röstade för att samkönade äktenskap ska bli lagliga i Australien. I alla delstater och territorier i landet röstade över 60 procent ja, förutom i New South Wales, där 57,8 procent gjorde det. Allra högst var stödet i Australien Capital Territory där huvudstaden Canberra ligger, där röstade 74 procent för.

Röstningen genomfördes via en postomröstning som har pågått i två månader och valdeltagandet är nära 80 procent. Resultatet är inte bindande, innan det kan bli en ny lag måste parlamentet i Canberra hålla en omröstning.

Premiärminister lovar försöka få till lag innan jul

Resultatet ses som en seger för premiärminister Malcolm Turnbull, som har förespråkat möjligheten till samkönade äktenskap. Efter att resultatet meddelats säger han att hans regering kommer att försöka få igenom en ny lagstiftning som tillåter samkönade äktenskap innan årsskiftet.

– De röstade ja för rättvisa, de rösta ja av engagemang, de röstade ja för kärleken. Det här är otvetydigt, det är överväldigande, säger han och fortsätter:

– Det australiska folket har gett oss i uppdrag att få det här gjort. Det måste bli vårt åtagande i år, före jul.

”Kärleken har vunnit en jordskredsseger”

Resultatet offentliggjorde av den australiska statistikbyrån på onsdagen. Gatufester inleddes omedelbart i flera av landets större städer.

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger. Att komma till den här punkten har inte varit lätt, men vid få tillfällen i livet kan man fira med sådan stolthet över att ha övervunnit motgångar och skapat historia, säger Alex Greenwich, vice ordförande för ja-kampanjen, på ett offentligt firande, enligt Sydney Morning Herald.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag