Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Australien överväger att flytta sin ambassad till Jerusalem

Australiens premiärminister Scott Morrison.Foto: MICK TSIKAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I maj 2018 flyttades USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien överväger att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, uppger flera internationella medier.

Förslaget från premiärministern Scott Morrison bryter mot landets tidigare Mellanösternpolitik.

I maj invigdes USA:s ambassad i Jerusalem, efter att Donald Trump beslutat att flytta den från Tel Aviv. Beslutet ledde till våldsamma protester och skarp internationell kritik. Nu öppnar Australiens premiärminister Scott Morrison för att göra samma sak med landets ambassad.

Konservativa ledamöter i Australiens parlament har välkomnat idén, men förslaget har också kallats ”helt galet” av Morrisons politiska motståndare.

Beskedet kommer bara dagar före ett fyllnadsval i en del av Sydney där det bor många judar. Scott Morrison har fått kritik för att försöka vinna röster genom sitt förslag.

– Scott Morrison är så desperat att behålla sitt jobb att han är beredd att säga vad som helst om han tror att det kan ge honom fler röster, säger oppositionspartiet Labours talesperson Penny Wong, enligt Sydney Morning Herald. 

Vill fortfarande se en tvåstatslösning

Scott Morrison säger att han fortfarande vill se en tvåstatslösning och att han ska rådgöra med sitt kabinett och andra länder innan han tar några beslut.

– Vi står fast vid en tvåstatslösning, men uppriktigt sagt har det inte fungerat så bra. Det har inte gjorts så stora framsteg, säger han enligt BBC. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar förslaget.

”Jag har i dag pratat med Australiens premiärminister Scott Morrison. Han informerade mig om att han övervägar att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta Australiens ambassad till Jerusalem. Jag är väldigt tacksam för detta”, skriver Netanyahu på Twitter.

https://twitter.com/netanyahu/status/1051915579311960065