Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Australien får ny premiärminister

Australiens Labourledare håller segertal: "Ödmjuk inför vinsten"
Australiens premiärminister Scott Morrison, här med sin fru Jenny, erkänner sig besegrad i det nationella valet.
Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Laborledaren Anthony Albanese gosar med sin hund Toto under valrörelsen.
Foto: RICK RYCROFT / AP TT NYHETSBYRÅN

Australiens premiärminister Scott Morrison erkänner sig besegrad i det nationella valet och landet går mot en ny regering.

– Sådana här kvällar är alltid svåra. De gör en ödmjuk, men det gör segrar också, säger han från sitt partihögkvarter i Sydney.

Morrison säger till sina besvikna anhängare att han har ringt oppositionsledaren, Labors Anthony Albanese, och gratulerat till segern och posten som Australiens näste premiärminister.

– I det här landet, i sådana här tider när vi ser oss om i världen och i synnerhet när vi ser på de som strider för sin frihet i Ukraina kan vi skänka en tanke åt vår stolta demokrati, säger han enligt ABC.

Efter snart fyra år som premiärminister går därmed epoken Morrison i graven och han säger att han även avgår som partiledare för konservativa Liberala partiet, som sedan 2013 styrt i koalition med Nationals.

Att hans ersättare heter Anthony Albanese är klart, däremot ännu inte om han får styra med Labor i egen regering eller om han måste söka en eller flera koalitionspartner.

Albanese har ännu inte uttalat sig.

Vid 15-tiden, svensk tid, hade ännu bara drygt 50 procent av rösterna räknats.

Ungefär hälften av de röstberättigade uppges dock ha förtidsröstat, en högre andel än i förra valet 2019. Då, liksom nu, hade Labor ett försprång i opinionen, men överraskande nog fick Koalitionen den gången fortsatt förtroende.


Se också:

Här tacklar premiärministern omkull ett barn: ”Som en kudde”

Här tacklar premiärministern omkull ett barn: ”Som en kudde”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.