Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Auschwitz-jämförelse kritiseras från flera håll

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.
Foto: SVT

Åsa Romson jämförde flyktingkatastrofen i Medelhavet med Auschwitz – "ett av de större klavertrampen i en svensk partiledardebatt", enligt politiska kommentatorn K-G Bergström.

Men inte nog med det. När hon skulle försvara sig använde hon ordet "zigenare" – två gånger.

Romsons trippeltabbe får nu kraftig kritik.

– Hon tillhör en generation som borde veta bättre, säger EU-parlamentarikern för Fi Soraya Post.

När invandringsfrågan debatterades i partiledardebatten i SVT på söndagskvällen jämförde Miljöpartiets språkrör Åsa Romson situationen i Medelhavet - där tusentals flyktingar drunknat när de försökt fly till Europa - med koncentrationslägret Auschwitz där drygt en miljon människor mördades under andra världskriget. Cirka 90 procent av dem var judar men även polacker, romer och sovjetiska medborgare mördades.

Uttalandet mötte omedelbart kritik och flera personer reagerade starkt kritisk mot det på Twitter.

Förre utrikesministern Carl Bildt undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz var och verkligen stod för. Han anser att det var "plågsamt att ens behöva fråga".


https://twitter.com/CBildt/status/597500479011160064

"Helt absurd"

"Döden på Medelhavet är en skam för Europa. Men jämförelsen med Auschwitz fullständigt fel. Så tondövt." skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski på Twitter.


https://twitter.com/pwolodarski/status/597465186468024321

Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin såg inte själv debatten – men när Expressen når henne tror hon först inte att uttalandet från Romson kan stämma.

– Hon har gjort vad?

– Förintelsen var en planerad och systematisk utrotning av ett helt folk. Det är inte en rimlig sak att jämföra. Så kan man inte säga. Har hon gjort det?

När Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm, får höra det blir hon mycket upprörd.

- Den jämförelsen är helt absurd. Att flyktingar drunknar i Medelhavet är oerhört tragiskt, men Auschwitz var ett instrumentalt och planerat mördande av ett folk. Det är en fruktansvärd jämförelse, säger Lena Posner-Körösi.

"Historielöst och dumt"

Ingrid Lomfors är historiker och utsedd av regeringen till överintendent och chef för Forum för levande historia. Hon tycker att Åsa Romsons uttalande är mycket olyckligt.

– Man måste kunna tala om tragedin i Medelhavet utan att göra så dumma jämförelser. Det här är historielöst och en trivialisering av det som hände i Auschwitz. 

Ingrid Lomfors hoppas på att Åsa Romson ska ta tillbaka sitt uttalande, som hon menar också riktar fokus från det som händer i Medelhavet.

– Nu pågår ju debatten, men det vore bra om hon kunde be om ursäkt för sitt uttalande, säger Ingrid Lomfors.

Du hoppas att hon gör en pudel helt enkelt?

– Ja, det hoppas jag.

Även Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, rasar mot uttalandet av Miljöpartiets språkrör.

– Jag blir väldigt upprörd. Det är historielöst. Det här är att devalvera betydelsen av Förintelsen.

Willy Silberstein tycker att det är extra allvarligt då Åsa Romson är vice statsminister.

– Att hon är så historielös gör mig mycket upprörd, säger han.

– Vi lever i en tid då antisemitismen är ett stort problem och då vi alla har ett ansvar att vara medvetna och lite genomtänkta. Vi har alla ett ansvar att vårda historien och där ingår att ha lite mer kunskap innan man gör en sådan jämförelse.

Åsa Romson ber om ursäkt ifall någon missuppfattat, men inte för att hon engagerar sig i flyktingdebatten. Hon säger till SVT att hon inte förringar Hitlers brott "mot judarna och zigenarna".

En kort stund senare upprepar hon fadäsen i en intervju med Expressen TV.

– Jämförelsen kom av den mänskliga katastrofen. En dödsfälla. På ett sätt en gaskammare, fast det är ett hav den här gången. Men inga jämförelser med Hitlers brott som är helt och fullt nazisterna och helt fullt det brott som han gjorde mot judarna, mot zigenarna mot de homosexuella och andra som han gasade ihjäl., säger hon då.

"Pressad situation"

EU-parlamentarikern Soraya Post, Fi, är kritisk till att vice statsministern använder uttrycket "zigernare".

– Jag tycker att det är dåligt av en partiledare. Inför valet gjorde Löfven likadant. Hon menar nog inget illa, och det var en pressad situation men om man har en sådan position så måste man tänka på hur man uttrycker sig eftersom det finns andra som hör. Hon tillhör en generation som borde veta bättre, säger Soraya Post.

Förväntar du dig en förklaring?

– Hon borde kanske förklara sig, det gjorde Stefan Löfven efter hans uttalande, säger Soraya Post.

Åsa Romson förklarar varför hon använde ordet zigenare: 

– Det är en sen kväll. Och i det fallet finns inga ursäkter. Det är romer som är den termen, och jag kan förklara väldigt ingående varför man inte ska använda något annat ord än romer.

Men har du varit okoncentrerad?

– Just här efter debatten så har jag varit okoncentrerad.

Och då blev det zigenare?

– Då blev det väldigt fel, och det skulle ha varit romer.

Så det ber du också om ursäkt för?

– Det ber jag verkligen om ursäkt för.

Kort innan valet sa Stefan Löfven ordet zigenare två gånger i en radiointervju. Han bad förbehållslöst om ursäkt. 


https://twitter.com/JesperStromback/status/597466929725624320

https://twitter.com/larsstroman/status/597464519288430593

https://twitter.com/ktamsons/status/597466894334066689

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.