Militärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESMilitärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Militärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september.  Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Militärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september. Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTENMilitärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september. Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTEN
Militärövningen Aurora genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september.  Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTEN

Misstänkt spionage mot försvarets övning

Publicerad

Militärövningen Aurora 17 misstänks ha blivit utsatt för spionage, skriver Dagens Nyheter

Försvarsmakten analyserar nu tiofalt fler rapporter än normalt om säkerhetshändelser. 

– Det handlar om försök till underrättelseverksamhet, säger förvarsminister Peter Hultqvist, S, till DN. 

Militärövningen Aurora 17 genomfördes i Sverige mellan den 11-29 september och förutom Sverige deltog sju andra länder. 

I samband med den stora övningen ska man ha träffat på personer som inte var inbjudna och som uppträtt på ett märkligt sätt. 

Detta ska enligt DN ha lett till en kraftig ökning av antalet rapporter om misstänkt säkerhetshotande verksamhet. 

Påträffade personer i terrängen

– Vi har fått in väldigt många tips om säkerhetshändelser under Aurora 17. Man kan utan att överdriva tala om en tiodubbling mot normalt under den här perioden, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth. 

Han tar upp misstänkta drönare som har varit uppe i närheten av övningsplatser. Bland annat har man fått in rapporter om drönare i närheten av Ölandsbron i samband med att förband övade på Öland. 

DN skriver att det även ska röra sig om iaktagelser i terrängen, men detta vill Försvarsmakten inte kommentera. 

Enligt Försvarsmakten kan en förklaring till ökningen av rapporter vara att intresset varit stort. 

En annan anledning till detta kan vara det stora antalet  militärer som under övningen befann sig ute i terrängen och därmed har möjlighet att upptäcka mer. 

Försök till underrättelseverksamhet

Försvarsmakten vill inte kommentera om någon av rapporterna har gått vidare till Säpo. 

Hur arbetar ni förebyggande?

– Vilken typ av säkerhetshöjande åtgärder vi vidtar är aldrig något som vi berättar. Vi vill gärna vara sparsamma med att röja våra skyddande åtgärder, så jag vill inte gå in på det, säger Jesper Tengroth. 

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, var på plats under delar av militärövningen och ska då ha informerats. 

Han berättar för DN att det rör sig om människor som har närmat sig och velat fotografera förbanden som rört sig ute i terrängen. Det rör sig enligt honom om personer som inte har velat ge sig själva till känna.

– När jag får beteendena beskrivna för mig, så får jag en bild av att det pågått försök till underrättelseverksamhet, säger försvarsministern till DN. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag