Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aung San Suu Kyi döms till fängelse

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MYAT THU KYAW/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MYAT THU KYAW/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Aung San Suu Kyi döms till fängelse i fyra år, rapporterar AFP.
Foto: MYAT THU KYAW/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MYAT THU KYAW/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En domstol i Myanmar har dömt landets tidigare ledare Aung San Suu Kyi till fyra års fängelse, rapporterar AFP

Den tidigare fredspristagaren döms för att ha uppviglat mot militären och brutit mot landets covid-lagar. 

Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest sedan militärkuppen den 1 februari i år. I dag dömdes hon till fyra års fängelse för att ha uppviglat mot militären och brutit mot landets covid-lagar. 

Militärkuppen genomfördes då valet som hölls i november enligt juntan inte gått rätt till. Valet vanns av Suu Kyis parti NLD och direkt efter kuppen sattes hon i husarrest. Efter kuppen åtalades San Suu Kyi, med då för att ha brutit mot landets import- och exportregler och för innehav av olaglig kommunikationsutrustning.

Aung San Suu Kyi har varit Myanmars civila ledare sedan 2016. Hon har hyllats som demokratikämpe, hon satt i husarrest i nästan 15 år och tilldelades Nobels fredspris 1991. De senaste åren har hon fått skarp kritik för att hon inte agerat mot militärens våldskampanj mot den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya, vilken tvingats hundratusentals rohingyer på flykt.

Exklusiv rapport från CNN inifrån Myanmar. Inslaget är från april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.