Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Augusti var varmare än normalt – ”Kommer bli vanligare”

Hela Sverige hade det varmare än normalt i Augusti
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/ MEDIABILD/IBL
Meteorolog Per Holmberg tror att vi i framtiden kommer se perioder med varmare väder och mindre regn.
Foto: Expressen TV
Det varma vädret lockade många badsugna till stränder över hela Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den 9 augusti tangerades värmerekordet i Helsingborg med hela 32,5 grader.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Augusti månad blev varmare än normalt och på många håll var det mycket torrt, skriver SMHI i en ny rapport. 

– Det kommer nog bli vanligare med liknande situationer i framtiden. Vi kommer ha perioder med varmare väder och mindre regn, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Efter en kall julimånad bjöd augusti på högsommarvärme där det på sina håll blev riktigt varmt. Den 9e augusti i år tangerades värmerekordet i Helsingborg med hela 32,5 grader. Samma dag rapporterades det att Lund uppmätte 33,3 grader. 

I södra Sverige finns de största temperaturskillnaderna från tidigare år. På vissa håll är det drygt tre grader varmare över normalvärdet, vilket betyder att årets augusti är den varmaste sedan 2006. 

Per Holmberg är tydlig med att det inte behöver vara klimatförändringar som är orsaken bakom, samtidigt som det inte heller går att utesluta.

– Det här går inte emot det man tror kommer hända med klimatförändringarna. Det avviker inte från mönstret, säger meteorologen Per Holmberg och fortsätter: 

– Samtidigt kommer det att växla och finnas kallare perioder, säger han. 

Torrast sedan 1945

Augusti månad hade en lång period av högsommarväder utan någon större nederbörd. Det gjorde att det därmed väldigt torrt på sina håll runtom i Sverige. Augusti månad i Vindeln-Sunnansjönäs i Västerbotten ser ut att bli den torraste sedan mätningarna startade 1945. 

Högsommarvärmen försvann i slutet av augusti när ett lågtrycksområde passerade över Sverige som tog med sig svalare luft och regnområden. 

Glaciären på Kebnekaise smälter till följs av varmare klimat, påverkar renskötsel och naturen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.