Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attraktiva män "återanvänds"

Allt fler norska män förblir barnlösa. Orsaken är förbryllande: Det verkar som om norskorna hellre "återanvänder" attraktiva män. Det blir allt vanligare att dessa män har barn med flera kvinnor.
Kari Skrede, forskningschef på Statistisk sentralbyrå, SSB, har forskat på mönster för familjebildning. Utvecklingen går mot allt fler barnlösa män, anser hon efter att ha studerat SSB:s befolkningsstatistik från 2000. - En fjärdedel av alla 40-åriga norska män har inga egna barn. Barnlösheten ökar mycket mer än för kvinnor, säger Skrede och tillägger att andelen män som har barn med flera kvinnor ökat lika tydligt. År 2000 hade bara sju procent av de 60-åriga männen barn med flera kvinnor. Andelen bland 45-åriga män låg på tolv procent. En av många förklaringar kan faktiskt vara att män med barn från tidigare förhållanden helt enkelt ses som attraktiva av kvinnorna. I övrigt handlar det om hög utbildning och hög inkomst snarare än utseende när det gäller att fastställa vad som – enligt statistiken i alla fall – är en attraktiv norsk man. Att det i dag också finns fler norska kvinnor än män med hög utbildning gör att de attraktiva männen blir en bristvara. Skrede anser att hennes resultat också är en prognos för framtida problem inom äldreomsorgen. Allt fler män går barnlösa genom livet och kommer att sakna den egna familjens omsorger när de blir gamla. Mansforskaren Joar Svanemyr håller med och ser gamla och nya könsrollsmönster som bryts mot varandra. - Det är känt att kvinnor med hög utbildning är mer kräsna i sitt val av man. Det innebär en utmaning för de män som håller fast i den traditionella mansrollen och inte är snabba nog att anpassa sig när det gäller samspel och intressen, säger Svanemyr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.