Attentatsförsök mot Parisvaruhus

Publicerad
Uppdaterad
Fem bomber har hittats i julhandeln på det kända varuhuset Printemps-Haussmann i centrala Paris.
En terrorgrupp säger sig placerat ut bomberna.
Deras krav: Att Frankrike ska dra tillbaka sina trupper från Afghanistan.
Varuhuset Printemps-Haussmann i Paris utrymdes efter bomblarmet och polisen har hittat och desarmerat fem bomber.
En grupp som kallar sig "Afghanska revolutionära fronten" tar på sig terrorförsöket.
I ett brev som kom till till nyhetsbyrån AFP i dag varnade den tidigare okända gruppen för att man placerat ut bomber på ett varuhus.
Frankrike har runt 2 600 soldater i Natoinsatsen i Afghanistan.

"Fullpackat med folk"

I sitt hotbrev kräver gruppen att Frankrike drar tillbaka sina trupper från Afghanistan senast februari 2009.
Det franska inrikesdepartementet uppgav senare att ingen detonator fanns i den kartong med fem dynamitgubbar som hittades i ett varuhus i Paris, skriver TT.
Printemps är en av Frankrikes mest kända varuhus och är populärt mål för turister, varuhuset ligger på Boulevard Haussman.
– Under den här tiden på året är det helt fullpackat med kunder, säger korrespondenten Jim Bitterman till CNN.

"Jag var rädd"

Marie-Christine Soulard skulle lämna in sin Armani-klänning för att sys om när hon fick höra om misstänkta bomber som placerats i varuhuset och att hon måste lämna omedelbart.
– Det var ingen panik. Allt gick väldigt lugnt till. Men jag vet inte när jag kommer att få min klänning tillbaka, säger hon, enligt nyhetsbyrån AFP.
Anställda rusade ut efter kunderna och fick sedan stå ute och vänta i kylan.
– Jag måste säga att jag var rädd. Och jag är fortfarande orolig, säger den anställde.
Klockan 15 släpptes kunder in i varuhuset igen och julhandeln kunde fortsätta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag