Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attentat mot Soleimani stoppat redan i oktober

Iran attackerade en amerikansk militärbas i Irak.
Anis al-NaqqashFoto: Privat / Privat
Qassem Soleimani reste mellan Iran, Syrien, Libanon och Irak under sina sista dagar i livet.Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK
Ilskan är stor efter Soleimanis död. Redan i höstas ska Iran ha lyckats avvärja ett attentatsförsök mot generalen.Foto: K.M. CHAUDARY / AP/ TT

TEHERAN. Sina sista dagar i livet reste general Qassem Soleimani mellan Iran, Syrien, Libanon och Irak.

Hizbollahs ledare varnade för att USA hade sitt fokus på honom.

– Han skrattade och sa: Jag hoppas det, säger Hizbollahs ledare om varningen till generalen.

Sen slog USA till – nu utreds varifrån deras information om generalen kom.

Klockan 20.20 på fredagen den 3 januari skulle ett passagerarflygplan från Cham Wings lyfta från Damaskus internationella flygplats till Bagdad.

Bland de vanliga passagerarna satt Irans arkitekt bakom de mest avancerade militäroperationerna i regionen de senaste tio åren: 62-årige Qassem Soleimani.

Generalen och hans två livvakter trodde aldrig att döden väntade på dem i Bagdad.

Efter flera dagar regn blev det uppehåll, men flyget blev av okänd anledning försenat ändå. Till slut lyfte de vid 22.30. Två timmar senare var de framme.

På flygplatsen väntade näst högsta befälet för den irakiska väpnade alliansen al-Hashd al-Shaabi – 66-årige Abu Mahdi al-Muhandis – på den ”viktiga gästen”.

– Det var en officiell inbjudan från mig till general Qassem Soleimani, har Iraks premiärminister Adel Abdul-Mahdi sagt. 

Den brittiska nyhetssajten Middle East Eye uppger att flygplatsen i Bagdad kontrolleras av tre olika irakiska säkerhetsgrupper, och den privata brittiska säkerhetsfirman G4S. Vidare uppger Middle East Eye, som hänvisar till amerikanska källor, att USA hade koll på Soleimani sen han kom till Damaskus den 2 januari.

Pompeo om attacken mot Soleimani: ”Vi gjorde rätt”

Pompeo om attacken mot Qassem Soleimani:

Qassem Soleimanis ord: ”Be för mig” 

Ett passagerarflygplan lyfte från Iran tidigt på morgonen den 1 januari och landade i Syriens huvudstad Damaskus. Qassem Soleimani och hans livvakter tog direkt en bil som väntade på dem.

De åkte direkt från Damaskus till Beirut. Där träffade Soleimani Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah.

I ett tv-sänt tal, efter dödandet av Soleimani, har Nasrallah sagt:

– På onsdagen kom han på besök. Han sa till mig att han inte hade några ärenden utan bara ville komma, hälsa på och prata lite. Jag sa att det är ett gott tecken för mig att börja nya året med att träffa honom.

– Jag sa till honom: Qassem, i USA ligger mycket fokus från amerikanska tidningar på dig nu. Man pratar om den oersättliga generalen. De banar vägen medialt och politiskt för att döda dig. Han skrattade och sa: Jag hoppas det. Be för mig, sa han.

Libanesiska Hizbollah får allt stöd från Iran, och relationen mellan just Nasrallah och Soleimani uppges vara stark.

Den 12 februari 2008 dödades Hizbollahs befälhavare Imad Mughniyeh av en bomb som var placerad under hans bil. Han begravdes två dagar senare och Qassem Soleimani syntes på bild i samband med begravningen.

I ett av få tv-framträdanden i iransk tv berättade Soleimani sen själv hur han var på plats under kriget mellan Hizbollah och Israel 2006. Efter 2008 började man se Soleimani i flera offentliga sammanhang och under kriget i Syrien började han själv lägga upp selfies i sociala medier. Framförallt bilder från frontlinjen.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sa i sitt senaste tv-tal att det hade gjorts flera mordförsök mot Soleimani tidigare. 

Den avslöjade attentatsplanen i oktober

I oktober 2019 avslöjade Iran att man hade hittat en hemlig tunnel i Soleimanis hemstad Kerman. Den gick under stadens Hussainia – sorghus för shiamuslimer – som drevs av Soleimanis far. I tunneln hittade man sprängämnen.

Hossein Taeb, säkerhetschef för Islamiska revolutionsgardet, sa då till Reuters att de som låg bakom planen försökt köpa en fastighet i närheten för att sen kunna rigga den med sprängämnen och döda Soleimani.

Vilka som låg bakom planerna sa Taeb inte. Anis al-Naqqash som är expert på Iran och ingår i den innersta kretsen av de mest lojala för Iran och Hizbollah, säger nu till Expressen:

– Det var en terrorcell som finansierades av Saudiarabien för att döda general Soleimani. USA, Saudiarabien och Israel ville se honom död. Problemet var att först gick uppdraget till de mest naiva men med mest pengar – Saudiarabien.

– Planerna i Kerman avslöjades.

Anis al-Naqqash är libanes men lever i Iran. 1980 dömdes han i Frankrike till livstids fängelse för delaktighet i ett misslyckat mordförsök på Irans sista premiärminister under shahens tid, Shapur Bakhtiar. En polisman och en civil dödades i attacken. Tio år senare släpptes al-Naqqash när han benådades av Frankrikes president François Mitterrand. 

Anis al-Naqqash är en av de få personer som känner Soleimani. Han säger att generalens resa till Irak inte var hemlig, eftersom han var bjuden av premiärministern.

– Han var bjuden av premiärministern i Irak för att ge honom besked som gäller Saudiarabien. Resan skedde i en positiv anda för att lösa flera frågor, bland annat att lyfta demonstranternas blockad av amerikanska ambassaden i Bagdad. Trots det gillrade amerikanerna en fälla för honom.  Han trodde att han var på väg till Irak på ett diplomatiskt uppdrag, säger al-Naqqash.

”Det är inte svaret på mordet på Soleimani”

Den 3 januari 2020, igen.

Efter landning i Bagdad tog ledaren för Folkets mobiliseringsstyrkor – Abu Mahdi al-Muhandis – sin gäst general Soleimani och åkte i en konvoj från flygplatsen.

Några minuter senare avfyrades tre raketer från en amerikansk drönare. I Syrien och i Irak har man inlett en undersökning om det inträffade och hur amerikanerna fick information om Soleimanis resa.

– Det är klart att de hade fått information om honom, men det behöver inte komma från en person utan det kan vara underrättelseinformation via avlyssning eller något annat. Vi ska inte glömma att flygplatsen i Bagdad kontrolleras av den brittiska säkerhetsfirman G4S och amerikanerna kontrollerar alla ingångar och utgångar på flygplatsen. Det är ingen säker plats, säger al-Naqqash. 

al-Naqqash tror att det irakiska parlamentets beslut om att få amerikanska trupper att lämna Irak är en seger. 

– Men det är inte svaret på mordet på Soleimani. Det riktiga svaret är på väg. Beslutet har fattats om att tvinga USA att lämna hela regionen, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att hämnden kommer att leda till krig. Det är inte Pearl Harbor. Ingen startar krig på grund av en attack, särskilt USA. USA startar krig på en lögn och inte på grund av en attack.

Raketattack mot USA-bas i Irak

Majoriteten av USA:s soldater som finns i landet är stationerade på basen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.