Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attendopersonal vittnar nu om fler repressalier

Vårdbolaget Attendos vd Martin Tiveus om medierapporteringen om brister i vården och replisarier mot anställda.
Stine Christophersen larmade först internt på Attendo om brister i smittskyddet på äldreboendet Sabbatsbergsbyn.
Foto: OLLE SPORRONG
Det privata vårdföretaget Attendo driver bland annat äldreboenden.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attendos vd Martin Tivéus har bett om ursäkt till Stine Christophersen för vårdjättens hantering av hennes larm.
Foto: ATTENDO

Flera personer som arbetat i äldrevården för Attendo säger till Ekot att de har utsatts för repressalier efter att ha larmat om missförhållanden. 

Uppgifterna kommer efter avslöjandena om hur vårdjätten hanterade visselblåsaren Stine Christophersen. 

– Det är inte min bild att vi haft problem med det tidigare, säger Malin Fredgard Huber, affärsområdeschef på Attendo.  

Under den gångna veckan har Ekot kunnat rapportera om hur vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att i Expressen ha vittnat om brister i smittskyddet på äldreboendet Sabbatsbergsbyn. Det var under förra våren som Expressens reporter Karolina Skoglund kunde berätta hur flera boende dött i covid-19 när viruset spreds inne på avdelningarna. 

Attendos vd Martin Tivéus har efter avslöjandet bett om ursäkt till Stine Christophersen. 

Nu säger flera andra ur Attendos personal till Ekot att de känner igen sig i det som hände Christophersen. De säger att de tystats eller utsatts för det de kallar för repressalier. Även fackliga representanter från både Kommunal och Vårdförbundet bekräftar den bilden för Ekot.

– Det sker alldeles för ofta, det är ingen engångsföreteelse. Om man framför åsikter så kan det resultera i att jag blir inkallad till chefen, att jag blir kallad för illojal, att jag kanske inte bör jobba på den här arbetsplatsen om jag tycker så här. Då kan man bli hotad med att ”du får dåliga referenser om du talar om det här utanför Attendo”, säger Susanne Augustsson, som företräder Vårdförbundet i relationen med Attendo.

Attendo vänder sig mot beskrivningen

Men Attendo vänder sig mot den beskrivningen, samtidigt som man säger att en utbildningskampanj om skyldigheter och rättigheter kopplat till meddelarskyddet har inletts. Attendos affärsområdeschef Malin Fredgard Huber säger till Ekot att hon inte delar bilden av att vårdjätten skulle haft problemet tidigare. 

– Och givetvis är det inte den upplevelse man ska ha som du beskriver för mig, säger hon till Ekot. 

Fackförbundet Kommunal har tidigare gått ut och sagt att de vill se ny lag som förtydligar meddelarskyddet för privatanställda.

Hör hemliga inspelningen

Efter Expressens granskning – vårdbiträdet varnades • Inspelade samtalen hörs i P1 Dokumentär.

Vårdbiträdet Stine: ”Det är många som har dött”

Se Expressens avslöjande från maj 2020 om att flera boende med covid-19 dött på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.