Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håkan, 77, rasar i vikt: ”Ofta hungrig”

Expressens medicinredaktion och reporter Karin Sörbring har granskat situationen på Attendos äldreboende Långbroberg i Älvsjö i södra Stockholm.
Undersköterskorna Maria Norstad Pantén och Elisabeth Bodén brinner för sitt jobb, men känner en skyldighet använda sin meddelarfrihet att informera allmänheten om hur det går till på Långbrobergs vård- och omsorgsboende i Älvsjö när de upplever att arbetsgivaren inte tar till sig av deras larm om saker som inte fungerar.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressen har pratat med ett tiotal anställda på Långbroberg som vittnar om missförhållanden som påverkar såväl de boende som arbetsmiljön.
Foto: OLLE SPORRONG
Attendos boende Långbroberg ligger i Älvsjö i södra Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Personal på Attendos äldreboende Långbroberg i södra Stockholm har larmat om missförhållanden – utan att de känner att de får gehör hos cheferna.

Ett tiotal anställda väljer nu att berätta om:

■ Obemannade avdelningar nattetid, där boende skriker av smärta och det dröjer innan de får hjälp.

■ Blaskig soppa, frysta måltider och ont om frukost, vilket gör att brukare är hungriga och rasar i vikt.

■ Boende som läggs för natten redan vid 16-tiden och får äta middag i sängen.

– Jag kastar mig hellre framför ett tåg än bli gammal om det ska vara så här, säger undersköterskan Maria Norstad Pantén, 60. 

Vård- och omsorgskoncernen Attendos motto är ”Kompetens, omtanke och engagemang” – och att alltid ha brukarna i fokus.

– Men Attendo har bara plånboken i fokus. Och cheferna har lockats att spara ännu mer pengar för att höja sina egna bonusar. Vi på golvet går på knäna och gör allt för att rädda upp situationen, men det finns gränser för hur mycket vi kan trolla med knäna, säger Maria Norstad Pantén.

Hon har tappat räkningen på hur många gånger hon har sagt till på möten eller skrivit avvikelserapporter i datasystemet om saker som inte fungerar.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Elisabeth Bodén och Maria Norstad Pantén. Efter ett nattpass brukar båda ha ont i kroppen och vara uppe i varv.
Foto: OLLE SPORRONG
Undersköterskan Maria Norstad Pantén har jobbat natt inom vården i över 30 år. I februari började hon arbetsträna igen efter att ha varit sjukskriven i drygt ett år för utmattning.
Foto: OLLE SPORRONG

Det kan handla om äldre som faller och där det dröjer innan personalen hinner dit och kan hjälpa till, kommunikationsutrustning som är trasig eller bristfällig dokumentation med papperslappar som kommer på avvägar, enligt det tiotal anställda Expressen pratat med. 

”Jag vet inte hur länge brukaren legat i smärtor”

Nyligen låg det till exempel en boende och skrek av smärta i ett rum på en obemannad avdelning, som på papperet är för personer med somatisk (det vill säga kroppslig, ej psykisk) sjukdom, berättar Maria Norstad Pantén. 

– De på somatisk avdelning bor ju på äldreboende av en anledning, nämligen att de har så stora vårdbehov att de inte klarar sig med bara hemtjänst och ofta är det en tidsfråga innan de även får en demensdiagnos. Jag vet inte hur länge den här brukaren hade legat med smärtor.

Hon kunde inte hitta några anteckningar om den boendes tillstånd, men till slut fann hon en pärm där det framgick att hen hade spridd cancer och vid behov skulle få morfin, något som inte fanns hos brukaren.

Sanna Faily, verksamhetschef på Långbroberg, vill inte uttala sig i det enskilda ärendet, men bekräftar att händelsen inträffat och att det tog för lång tid. 

”Det beklagar jag”, skriver hon. 

Sanna Faily är verksamhetschef på Attendos vård- och omsorgsboende Långbroberg i Älvsjö i södra Stockholm.
Foto: Attendo

Enligt reglerna får man ha en avdelning med somatiskt sjuka obemannad på natten om personal finns att tillgå på en demensavdelning på samma våningsplan. Men på Långbroberg är den ena somatiska avdelningen på ett eget våningsplan utan egen nattbemanning och även om alla 74 platser på boendet inte är fulla så beskriver personal nätterna som hektiska.

– Det händer att dagpersonalen inte hinner låta de boende sitta på toaletten på dagarna och då kommer allt på nätterna. Man kan bli fast med en brukare som har gjort ner sig och behöva ha dubbelbemanning på den, samtidigt som det piper från alla håll i sökaren, säger en anställd som vill vara anonym.

De boende lämnas inte ensamma, men det kan finnas stunder då all personal är upptagen på en avdelning eller våningsplan. Bemanningen sker efter behov”, skriver verksamhetschefen till svar.

Trasiga sökare och icke-fungerande telefoner

Flera av sökarna har trasiga displayer och mikrofoner och om personalen inte kommer åt att svara direkt så kan man inte se från vilka rum det har larmats. Rörelse- och sänglarmen går så fort boende med fallrisk lämnar sitt rum eller kallar på hjälp och då tvingas personalen bedöma om de ska avbryta vårdsituationen de är i för att springa i väg till ett annat våningsplan, lämna personer med demenssjukdom ensamma och undersöka vad brukarna som larmat på den somatiska avdelningen vill.

Enligt samstämmiga uppgifter dröjde det flera månader innan ledningen hörsammade personalens nödrop om att telefoner och sökare inte fungerar. Och det händer fortfarande att personalen måste använda sina privata mobiler för att kunna ringa på hjälp från sjuksköterskor i mobila teamet (som har specialistkompetens och kan rycka ut till boenden eller personer med hemtjänst) eller om man behöver vara två i någon vårdsituation.

– När sökare och mobiler inte funkar måste vi lämna våra egna våningsplan för att leta rätt på kolleger som kan bistå, säger en anställd.

Gröna frukostägg och bränd gröt

Rapporter och skriftliga larm uppåt har också skrivits när personal glömt att ge mediciner och när anställda låsts ute och inte fått information om nya system för hantering av nycklar och koder.

Undersköterskan Elisabeth Bodén, 52, känner sig nästan alltid otillräcklig och sparkraven märks på många sätt. Det heter till exempel att nattpersonalen ”i mån av tid” ska städa korridorer, tvätta haklappar, göra frukost och fram till för ett år sedan skulle de även kontrollera soprum när det blev stopp. 

– Det är inte värdigt att våra boende ska få frukostägg som är gröna för att de har kokats så långt i förväg på natten eller gröt som blir bränd för att vi måste avbryta det vi gör, säger hon.

Elisabeth Bodén har jobbat inom vården i 35 år och varit undersköterska sedan 1991.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressen har pratat med ett tiotal anställda på Långbroberg som vittnar om missförhållanden som påverkar såväl de boende som arbetsmiljön.
Foto: OLLE SPORRONG

– Många gånger finns det ingenting kvar i kylskåpen att göra frukost av. Det beställs inte hem tillräckligt med mat och saknas ofta bröd, ost och smör.

Uppgifterna om att det är för lite och undermålig mat bekräftas av flera i personalen – på olika våningsplan och avdelningar. Dagpersonal berättar att det inte hjälper om de skriver listor över vad som behövs: den ansvariga stryker i beställningarna för att spara pengar.

Några anställda har för egna pengar köpt frukost till de boende, för att det nästan alltid är slut dagarna innan nya leveranser kommer.

Håkan blir inte mätt – och har tappat i vikt

Maria Norstad Pantén och Elisabeth Bodén har också reagerat på att det så ofta serveras blaskig soppa.

– För sex-sju år sedan hade vi också hårda sparkrav, men dåvarande chefen såg till att det alltid fanns något extra gott för de boende till helgen, som räkor och lax.

När vi får tag på brukaren Håkan Eriksson, 77, har han tagit färdtjänst till en närliggande pizzeria.

– Det var bedrövlig mat i dag, någon fläskgryta. Alla de där grytorna smakar likadant och sopporna blir man verkligen inte mätt på. Då jag gjorde lumpen fick vi ärtsoppa på torsdagarna och det fungerade, men tomatsoppan man får så ofta på Attendo innehåller ju inget protein. Vi betalar ju för mat på Attendo, men jag äter lunch här på pizzerian de dagar då jag inte blir mätt eller står ut med det som serveras, säger Håkan, som jobbat med marknadsföring.

Håkan Eriksson, 77, säger att han har gått ner nio kilo för att det är så lite och oaptitlig mat på boendet.
Foto: Privat

Han bor på Långbroberg för att han behöver hjälp efter en stroke och hjärtoperation för tre år sedan. Håkan säger att han den senaste tiden har tappat nio kilo och att kläderna hänger på hans kropp, i huvudsak för att det är för lite mat eller måltider som inte smakar gott. Han har också en gång ramlat och blivit liggande ett tag innan han fått hjälp, berättar Håkans son.

– Dagarna före matleverans är det nästan alltid slut på yoghurt och ägg. Och man får säga till extra om man vill ha en knäckemacka till, säger Håkan.

”Flera boende har magrat av på ett oroväckande sätt”

Personalen berättar också att det numera inte lagas mat på boendet utan serveras fryst mat som tinas i mikrovågsugn.

– Det är inte bara Håkan som har tappat i vikt, flera boende har magrat av på ett oroväckande sätt. Maten smakar i bästa fall ingenting, i värsta fall illa, säger en undersköterska som vill vara anonym.

– Det är så sorgligt, för måltiderna kan annars vara dagens höjdpunkt för brukarna. Jag skäms över vad vi ger dem att äta. Inte ens på högtiderna får de det de vill ha. Allt som är dyrt plockas bort. Blir det trots allt lax på julbordet så är det så lite att det inte ens räcker till alla. Det kan vara soppa flera dagar i veckan och flera boende ber att få yoghurt i stället för att de inte står ut med smaken på det som bjuds. 

Attendo och Sanna Faily dementerar kritiken om maten:

”Tvärtom så visar betygen från Socialstyrelsens brukarundersökning att Långbroberg har näst bäst betyg för sin mat av alla äldreboenden i Älvsjö. Det finns ingen brist på mat och det finns inget som helst belägg för det påståendet”.

Morgonen efter att Sanna Faily hävdat att det inte är brist på mat får Expressen bilder inifrån boendet som visar kylskåp och skafferier som gapar tomma. Trots följdfråga om källa på påståendet om brukarundersökningen har verksamhetschefen inte återkommit med svar. Den senaste brukarundersökningen besvarades bara av 40-60 procent av de boende, varav 74 procent uppgav att maten smakar bra. 

Boende låg för döden utan personal som vakade

Personalen har tagit upp maten och mycket annat med verksamhetschefen och skrivit rapporter om exempelvis medicin som inte signerats eller som ligger kvar för att brukarna inte har hunnit få den. Bland annat ska det vid upprepade tillfällen ha missats att ge en boende med svår kronisk sjukdom morgonmedicinen, vilket enligt personal orsakat onödigt lidande. 

– Men när man påpekar sådant här svarar bara chefen att ”passar det inte så är dörren där, du behöver inte jobba här”. Jag gråter ofta när jag går av mina arbetspass och det tar dagar innan jag blir människa igen, säger en undersköterska.

Värst tycker de anställda att det är när boende ligger för döden och det inte sätts in vak. Tre i personalen uppger att brukare legat ensamma uppemot två timmar utan tillsyn i slutskedet och sedan hittats döda.

”Många vägar inte säga ifrån”

Attendo anklagas också för att ha satt i system att ta in personal med svaga kunskaper i svenska och låg kunskap om fackliga rättigheter.

– Nyanlända sliter jättehårt och gör verkligen så gott de kan, men det har till exempel förekommit att boende på grund av språkförbistringar har fått sin löksill värmd i ugnen, att köttbullar serverats med citronsås och att personal inte vet vad brukarna behöver för vård och omsorg. Attendo verkar ha satt i system att anlita folk som de kan ge extremt låga löner och dåliga villkor, säger en anställd.

Om de någon gång är fem personer, som de enligt schemat ska vara på natten på Långbroberg, så blir personal med kort varsel uppmanad att ta semester eller byta pass, så att de är max fyra på plats.

– Jag har blivit väckt fyra-fem gånger om dagarna när jag sovit efter nattpass i väntan på att börja jobba igen samma kväll, för att chefen vill att jag ska ta semester så att de kan minska på bemanningen. Många vågar inte säga ifrån, säger en undersköterska.

Boende kan läggas för natten klockan 16

Två undersköterskor berättar också att brukare som det behövs två personer för att hjälpa läggs för natten senast klockan 17 och ibland så tidigt som vid 16. Det betyder att de boende får äta middagen i sängen eller nöja sig med en smörgås.

– Det gör extra ont att lägga folk som är pigga i huvudet så tidigt. De får ligga i sängarna i uppemot 15 timmar innan de får gå upp igen. Jag skulle aldrig vilja ha min mamma på Långbroberg, jag trodde aldrig att det kunde bli så här illa.

Verksamhetschefen svarar att de boende får lägga sig när de så önskar och påpekar när det gäller löner och arbetsvillkor att Attendo följer kollektivavtal.

”Det systematiska kvalitetsarbetet är en viktig del av mitt uppdrag som verksamhetschef. Jag är stolt över verksamheten och våra boende är nöjda. Vi har saker att förbättra – så är det alltid i verksamheter där människor möter människor”, skriver Sanna Faily.

Facket Kommunal har larmat

Kommunals lokala skyddsombud Maria Pilström har även hon larmat verksamhetschefen om flera av de problem som anställda berättar om.

– Vi bryr oss ju om och slår knut på oss själva för att ge de boende värdig omsorg. Men ingen i fotfolket på Attendo har sett röken av de omtalade extra coronapengarna som vårdpersonal på sjukhus har fått och som vi som jobbar på privata äldreboenden under pandemin också lovats.

Maria Pilström är skyddsombud för Kommunal på Långbroberg. Hon engagerar sig fackligt på sin fritid, använder rasterna till att gå runt och prata med medlemmarna.
Foto: OLLE SPORRONG

Elisabeth Bodén och Maria Norstad Pantén ser det som sin plikt att använda meddelarfriheten när det inte tycks hjälpa då de säger till chefen. Men de är rädda att de likt Stine Christophersen (”Det illojala vårdbiträdet”) som larmade om missförhållanden på en annan Attendo-enhet, Sabbatsbergsbyn äldreboende, ska drabbas av repressalier. 

– Vi behandlar våra boende som boskap och personalen som slavar. Vi har kolleger som bryter ihop och gråter om nätterna. Vi blir utnyttjade, men löser det för att de boende ska få en dräglig situation. Vi vill att skattebetalare och anhöriga till brukare ska veta vad som händer, säger Elisabeth och Maria.


Fotnot: Attendo meddelade i veckan att de avskaffar det kritiserade bonussystem som gett koncernens omkring 500 operativa chefer i Skandinavien i snitt sju procent av lönen.


Rättelse: I en tidigare version av den här texten skrev vi att Socialstyrelsen menar att man inte kan tolka resultatet av brukarundersökningen om maten på det sätt som Attendo gjort. Rätt är att det går att göra den jämförelsen, men att antalet svarande på övriga äldreboenden i Älvsjö var lägre än antalet svarande på Långbroberg

Anmälningar och kritik mot Långbroberg:

■ I veckan gjordes en anonym IVO-anmälan om att det är för få i personalen för att hinna med arbetsuppgifterna. 

■ En anhörig anmälde i januari i år till IVO att Långbroberg hanterat utbrottet av covid-19 dåligt och att man inte fått information om att sjuka vårdats på samma avdelning som friska, vilket den anhöriga menar bidragit till att fadern blivit så svårt sjuk i corona att han hamnat på sjukhus. 

Stockholms stads miljöförvaltning anmärkte vid en kontroll i januari i år på förvaringen och hanteringen av livsmedel, bland annat för att livsmedlen inte rymts i kylar/frysar och då placerats på balkongerna. ”Det framkom att ni saknar rutiner för att regelbundet undersöka vilka livsmedel och mängder som finns hemma innan nya beställs”, står det i kontrollrapporten. 

■ En anhörig anmälde 2019 till IVO att personal på IVA inte kunde få besked av Långbroberg om när senaste urinvägskateterbytet skett och att inga sådana anteckningar fanns. IVO avslutade ärendet.

■ En medicinskt ansvarig sjuksköterska på Långbroberg anmälde 2018 att ”bristande systematik i riskbedömningar gällande nutrition, åtgärder och uppföljningar har medfört konsekvens för patienten. Det kan ha bidragit till att patienten avled”. IVO avslutade ärendet. 

■ En patient administrerades för hög dos insulin på morgonen och senare samma morgon fick patienten även sin morgondos insulin. I IVO-beslutet från 2017 står det att händelsen kunde ha medfört allvarlig vårdskada, men att Långbroberg efter begärd komplettering har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla och vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

■ Vid en inspektion 2013 anmärkte Arbetsmiljöverket på brister när det gällde systematiskt arbetsmiljöarbete (utredning av olycksfall). 

■ En kvinna anmälde 2012 att hennes mor fått en fallskada med fraktur som Långbroberg i samband med röntgen på Huddinge sjukhus inte kunde säga hur den uppkommit. När dottern kontaktade boendet uppger dottern att hon fick höra att den ena semestervikarien som varit i tjänst vid tillfället fått sluta och att den andra omplacerats, men då dottern efter två månader fortfarande inte fått besked från ledningen om vad som hänt sickade hon in en IVO-anmälan. IVO har avslutat ärendet.
Källor: IVO, Stockholms stads miljöförvaltning, Arbetsmiljöverket. 

Karin Sörbring om granskningen

Karin Sörbring har tittat närmare på missförhållanden inom Attendo: ”Folk som ligger för döden lämnas ensamma”.

SE ÄVEN: Vårdbiträdet tog strid för de äldre – blev hyllad  

Efter att Stine Christophersen larmat var hon rädd att Attendo skulle ta till åtgärder mot henne. Inslag från 12 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.