Attendo-fallet ska granskas av åklagare

Vårdbiträdet varnades efter att ha varit med i Expressens granskning • Inspelade samtalen hörs i P1 Dokumentär.
Vårdbiträdet Stine Christophersen larmade förra året om situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn.
Foto: OLLE SPORRONG
Vård- och omsorgsboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Flera personer dog på avdelningen Gläntan.
Totalt består boendet av tre byggnader.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vårdbiträdet Stine Christophersen slog larm i Expressen om läget under pandemin på Attendos boende Sabbatsbergsbyn i Stockholm. 

Då blev hon utskälld och mottog en skriftlig varning. 

Efter att Ekot granskat fallet har Attendo bett om ursäkt. 

Nu har en åklagare överlämnat ärendet till polisen, rapporterar Ekot

Det var under förra våren som Expressens reporter Karolina Skoglund kunde berätta om läget på ett av Attendos boende Sabbatsbergsbyn i Vasastan i Stockholm. Flera personer dog på boendet när covid-19 spreds inne på avdelningarna. I artikeln vittnade vårdbiträdet Stine Christophersen om brister i verksamheter, något som hon även larmat om internt. 

Efter publiceringen valde Attendo att agera – mot henne. Stine Christophersen mottog en skriftlig erinran för sitt beteende, något som P1 Dokumentär berättat om. Hon anklagades även för att vara den som lämnat ut flera uppgifter som förekom i artikeln. Stine Christophersen spelade in mötet där hon fick frågor om uppgifterna och anklagades för att vara illojal. 

Efter att P1 dokumentär uppmärksammat Attendo på uppgifterna har varningen dragits tillbaka. Efter publiceringen har Attendos vd Martin Tivéus också bett Christophersen om ursäkt och meddelat att vårdjätten inför en ”obligatorisk utbildning i uppförandekod och meddelarskydd”.  

Ska utreda brott

Anders Hirsch, chefsåklagare i Norrort, uppger att han tagit del av inspelningarna och att han bett polisen att upprätta en anmälan om brott mot lagen om meddelarskydd i enskilda verksamheter.  

– Jag har nu tagit del av det, och överlämnat det till polisen för att upprätta en anmälan i ärendet, säger han till Ekot.

Personerna från Attendo som kan komma att misstänkas för brott mot meddelarskyddet har avböjt att kommentera Ekots uppgifter. En av dem har tidigare besvarat anklagelserna och då sagt till Ekot att hon inte brutit mot repressalieförbudet eller att frågorna skulle ha ställts i syfte att efterforska källa. 

Se Expressens avslöjande från maj 2020 om att flera boende med covid-19 dött på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.