Turer med snabba båtar och middagar i skärgården stod på schemat när förre försvarsministern Mikael Odenberg bjöd in sina nordiska kollegor. Priset: 70 938 kronor.
Turer med snabba båtar och middagar i skärgården stod på schemat när förre försvarsministern Mikael Odenberg bjöd in sina nordiska kollegor. Priset: 70 938 kronor.

Åttatusen kr – för en lunch

Publicerad
Sallad för två: 750 kronor.
Båttur i skärgården: 70 000 kronor.
Lunch hos statsministern: 8 000 kronor.
Expressen har granskat ministrarnas representation.
Enligt regeringskansliets regler för representation ska statsråden tänka på priset när de äter och dricker för skattebetalarnas pengar.
I föreskrifterna står det att ”all representation skall avpassas efter sitt syfte och präglas av måttfullhet”.
När statsminister Fredrik Reinfeldt och utbildningsminister Jan Björklund träffades i Sagerska huset för att ta en sallad tillsammans blev slutsumman inte särskilt måttfull.

Hemkörd lunch: 750 kr


Priset för två sallader, med ost och dessert, hamnade på cirka 750 kronor, inklusive 250 kronor för att få upp maten till våningen.
– Få cateringbolag kör hem så lite mat. Det är ju ändå Sveriges statsminister vi talar om, säger Hanna Brogren, informationschef på förvaltningsavdelningen.
Förre försvarsministern Mikael Odenberg var en av de ministrar som hade höga kostnader för representation. När de nordiska försvarsministrarna med sina staber träffades i Sandhamn gick notan på över 70 000 kronor.

Kungen fick champagne


Sällskapet åkte en guidad tur i skärgården i ribbåtar, en speciell typ av gummibåt som ofta nyttjas för nöjesåkning vid olika typer av företagsarrangemang. Därefter intogs gravad lax på Seglarhotellet i Sandhamn.
När kungaparet åt lunch hemma hos familjen Reinfeldt sparades det inte på skattepengarna.
– Kungen och drottningen var på arbetsbesök i regeringskansliet och avslutade besöket med en lunch på Sagerska, säger Roberta Alenius, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.
Två flaskor Pommery Brut, en champagnesort för över 400 kronor flaskan, och fem flaskor Meursault, ett vitt vin för nästan 300 kronor stycket, gick bland annat åt.
Även finansminister Anders Borg, förre statssekreteraren Ulrica Schenström och några av hovets medarbetare deltog vid lunchen, som slutade på strax under 8 000 kronor.
Livvakterna fick nöja sig med en baguette för 35 kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag