Bensinpriset rusar men oljeproduktionen dröjer

Experten Rouzbeh Parsi i Expressen TV.
Rouzbeh Parsi, programchef för mellanösternprogrammet, UI
Foto: Expressen TV
Drönarattackerna orsakade stora bränder i oljeproduktionen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Tv-bilder från Saudiarabien visar rök efter attackerna.
Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Drönarattackerna i Saudiarabien kan ha slagit ut hälften av landets oljeproduktion och medan det är oklart vem som ligger bakom riskerar konflikten i området att trappas upp.

– Det viktiga är att det ses som en eskalation av USA. Och om Iran nu skulle ligga bakom är frågan vad som är syftet med den här eskalationen, säger Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanösternprogrammet vid UI.

På lördagsmorgonen genomfördes drönarattacker mot två av oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar i östra Saudiarabien och stora bränder följde.

De jemenitiska Huthirebellerna har tagit på sig dådet, men enligt USA är det Iran som ligger bakom.

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, går det i nuläget inte att säga vem som bär ansvaret för attackerna, men att händelserna spär på en redan ansträngd konflikt.

– Det viktiga är att det ses som en eskalation av USA. Och om Iran nu skulle ligga bakom är frågan vad som är syftet med den här eskalationen, säger Rouzbeh Parsi till Expressen TV.

Saudiarabiens reaktion får stor betydelse

Han tror att Saudiarabiens reaktion kommer att ha stor betydelse. Landet har ännu inte kommenterat vem som ligger bakom, men sagt att frågan utreds, enligt Reuters.

– Det beror på om de själva vill gå ut och säga att det här var Iran och inte Huthirebellerna, eller om de ligger lågt och låter USA sköta det här, säger han.

Relationerna mellan USA och Iran har försämrats sedan vårens attacker på oljefartyg i Hormuzsundet. Enligt Parsi fanns det förhoppningar om att länderna skulle kunna sitta ner för samtal när FN:s generalförsamling snart öppnar.

– Men den här typen av händelser kan försvåra det avsevärt, säger han.

Huthirebellerna kan slå tillbaka mot Saudiarabien

USA:s president Donald Trump har gett sitt stöd till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, samtidigt som utrikesminister Michael Pompeo lägger skulden för lördagens attacker på Iran.

I inbördeskriget i Jemen står Saudiarabien på regeringens sida och har gått till hårda attacker mot de Iranstödda Huthirebellerna. Enligt Rouzbeh Parsi skulle rebellerna kunna ha tillgång till den teknik som behövs för att slå till inom Saudiarabiens gränser.

– Det ingår i deras strategi att försöka visa omvärlden och Saudiarabien att även om de är militärt underlägsna så finns det tillräckligt mycket billig teknologi, som de nu har tillgång till, som gör att de faktiskt kan skada Saudiarabien, säger han.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal stänger Saudiarabien ner hälften av sin oljeproduktion till följd av drönarattacken, vilket gör att oljepriserna väntas öka stort.

Aktiemarknaden i Saudiarabien föll stort på söndagen, enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.