Attackerna mot Juholt i debatten

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt var hårt pressad när han kom till partiledardebatten i riksdagen.
Mot riksdagens oskrivna regler utnyttjade då den nye Centerledaren Annie Lööf tillfället att slå mot S-ledaren.
- Håkan Juholt har gett dagsaktuell en helt ny och oförutsägbar dimension, sa hon.
Håkan Juholt var bland de första på plats in riksdagens kammare för onsdagens partiledardebatt.
S-ledaren såg ut att vara på gott humör och skojade med partiets ekonomipolitiske talesman, Tommy Waidelich.
Tidigare under morgonen hade både Gudrun Schyman och den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld i "P1 Morgon" uppmanat Juholt att inleda med att kort anförande om misstankarna som riktas mot honom.

Höll sig till sakpolitiken

Men så blev det inte. Juholt, som var förste talare, riktade i stället in sin på sakpolitiken.
Han snuddade dock vid mediestormen när han sa:
– I dessa dagar kan det kännas osannolikt, men även det valet (2014) kommer att handla om ideologi.
Det var samtidigt inte oväntat att Juholt undvek att kommentera det eventuella åtalet mot honom. Enligt riksdagens oskrivna regler brukar debatterna inte ägnas åt skandalfrågor.
Luciano Astudillo bröt mot detta för några år sedan och antydde Sven Otto Littorins uppmärksammade fejkexamen, vilket fick den dåvarande arbetsmarknadsministern att storma ut ur plenisalen.

"Oförutsägbar dimension"

Detta hindrade dock inte Annie Lööf från att använda skandalen om Juholts hyresersättning som ett vapen mot S-ledaren.
Den nye Centerledaren tog tillfället i akt att i sin första partiledardebatt ge sig på Håkan Juholt.
– Håkan Juholt har gett dagsaktuell en helt ny och oförutsägbar dimension, sa hon och det var ingen tvekan om att hon syftade på de allvarliga anklagelser mot Håkan Juholt som dominerat agendan sedan i fredags.
Håkan Juholt duckade för angreppet, och inledde i stället sin replik:
– Jag vill hälsa Annie Lööf välkommen till partiledardebatten.

Nästa pik från Åkesson

Nästa smäll kom från Jimmie Åkesson. Sverigedemokraternas partiledare pikade Håkan Juholt för att han inte ställde upp i partiledardebatten i SVT.
– Låt mig först uttrycka min glädje över att Håkan Juholt deltar i debatten, sa SD-ledaren.
Socialdemokraterna ville inte vara med i SVT:s partiledardebatt i söndags eftersom Håkan Juholt skulle stå på samma sida som Åkesson i studion.
Även Lars Ohly nobbade debatten av samma anledning. Håkan Juholts svar till Jimmie Åkesson var att man aldrig kommer att vara med i en debatt där man står på samma sida som SD.
– Jag och vi Socialdemokrater kommer i alla sammanhang ta debatter med er, utom i sammanhang som bygger på föreställningen om att vi är ett block. Är det så så blir det ingen debatt, sa Juholt.
S-ledaren hade tydligt stöd från de sina i kammaren. Vid flera tillfällen fick Håkan Juholt applåder. Många riksdagsledamöter kom även fram och klappade honom på axeln och bytte några ord.

Expressen.se rättar: Annie Lööf sa: "Håkan Juholt har gett dagsaktuell en helt ny och oförutsägbar dimension", och inget annat. Expressen.se beklagar misstaget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag