Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf slår tillbaka mot MP

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson om Centerpartiets budgetbesked.
Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Per Bolund, Miljöpartiets språkrör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringskaoset var ett faktum bara timmar efter att en ny statsminister valts. 

Flera partiledare har lagt skulden över krisen på C. 

Nu slår Annie Lööf tillbaka mot MP:s hårda ord: 

”Ta ansvar för era handlingar – att skylla på Centerpartiet imponerar knappast” 

Onsdagen blev turbulent i svensk politik. Magdalena Andersson valdes till statsminister, men fick avgå sju timmar senare på grund av att Miljöpartiet lämnade regeringen efter att M, KD och SD-budgeten röstades igenom av riksdagen. 

Centerpartiet valde att rösta fram Magdalena Andersson som ny statsminister, men inte stödja regeringens budget. Ett agerande som nu får kritik från så väl höger som vänster. 

– De släpper fram en statsminister som förhandlat med Vänsterpartiet och en budget som vi har tagit fram med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch i onsdagens Aktuellt, och fick medhåll av Moderatledaren Ulf Kristersson.

Ingen vill stå med svarte petter

Under torsdagen fortsatte meningsutbytena om vem som kan skyllas för ”kaoset”. I SVT:s Morgonstudion ger Miljöpartiets språkrör Per Bolund utryck för att Centerpartiets agerande varit klandervärt. 

- De hade kunnat ge sitt stöd till en rödgrön budget som de faktiskt haft ganska mycket inflytande över, vi har lyssnat på Centerpartiets behov, säger Per Bolund i SVT:s Morgonstudion. 

Det andra språkröret Märta Stenevi twittrade på onsdagen att hon är uppriktigt förvånad över Centerpartiets besked. I TV4:s Nyhetsmorgon säger hon på torsdagen att varje parti måste ta ansvar för sitt handlande.

– Varje parti måste ta ställning till vad ens agerande får för konsekvenser. Det val man gör när man passivt lägger ner sina röster och släpper igenom en SD-budget är jag besviken på.  

Nu svarar Annie Lööf på kritiken från MP. Hon skriver på sin Instagram att hon inte är ”imponerad” över Miljöpartiets beskyllning av Centerpartiet. 

”MP må ha gjort bedömningen att det är partiegoistiskt riktigt att lämna regeringen, men då bör de också vara vuxet nog att ta ansvar för sina egna handlingar. Att skylla på Centerpartiet imponerar knappast.”

https://www.instagram.com/p/CWsnrc3sCgn/

Talmannen kallar till pressträff

Enligt Centerns ekonomisk-politisk talesperson Martin Ådahl står Centerpartiet fortsatt för den breda mitten i svensk politik. 

– Just nu pågår en historisk kraftmätning mellan extremerna, ytterkanterna i svensk politik vill påtvinga sin agenda på alla andra. Jag tror vi utgör den viktigaste motkraften mot det. Då uppstår lägen där alla ger sig på Centerpartiet, säger han till TV4 Nyheterna.

Talmannen har kallat till pressträff om regeringsbildningen 14:30 rörande regeringsbildningen.

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.
Foto: Aktuellt
Ulf Kristersson, Moderaterna.
Foto: Aktuellt
Ebba Busch, Kristdemokraterna.
Foto: Aktuellt

Ådahls känga till SD: ”Stoppa igen champagnekorkarna”

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson: ”De kommer aldrig få nycklarna till Rosenbad”.

Förklarar sitt agerande i riksdagen: ”Klart vi inte var glada”

Saila Quicklund (M) blev viral efter statsministeromröstningen: ”Bilden fångar sinnesstämningen där och då”.

Sammanfattning: Politiska turerna under onsdagen

Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister – i sju timmar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.