Attackerna har fått tiggare att fly Kista

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"De är så rädda för honom. Han vill döda romerna och han lyckas skrämma bort dem. Inte bara från Kista, utan från landet", berättar Bienvenido Flores, talesperson på Cemis, center för EU-migranter i Sverige.
Foto: Michaela Hasanovic
Utanför McDonald's i Kista väcktes en romsk kvinna av att en man hällde tändvätska på henne.
Foto: Michaela Hasanovic

En 25-årig man har fått tiggande EU-migranter att fly en hel stadsdel.

Han har anmälts för attacker mot tiggare tolv gånger på två månader. Han är tidigare dömd för att ha hotat att hälla bensin på en familj med tiggande EU-migranter.

– De har inte lika stor rätt att vara här som jag har, säger han.

Polisen i området är bestörta över att mannen är fri.

Det är en majkväll i Kista i västra Stockholm.

En romsk kvinna ligger och sover utanför en McDonald's-restaurang. Men hon väcks av att en man häller tändvätska på henne och försöker sparka henne i munnen.

Det blev då den tredje attacken mot romer som polisen kopplar till en 25-årig man. En månad senare har han varit misstänkt för att ha utfört nio till.

Han är klar över vad hans uppdrag i livet är: Att driva bort alla romer från Kista.

– Jag har pratat med dem, bestämt och allvarligt. Jag har hotat i väg dem, säger han.

Och han verkar ha lyckats. Flera av romerna som säger sig vara hans offer har lämnat Sverige.

Vid ett tillfälle har åtal väckts och dom fallit mot mannen. Men det är för lite, menar flera poliser i Kista som nu blir allt mer irriterade på rättsväsendet och åklagaren.

– Att mannen släpps ut så snabbt igen gör att hans vansinne får fortgå, säger Martin Marmgren, polis i Kista.

"Han vill döda romerna"

Bienvenido Flores, talesperson på Cemis, center för EU-migranter i Sverige, har hjälpt de utsatta romerna i Kista genom det svenska rättssystemet.

– De är så rädda för honom. Han vill döda romerna och han lyckas skrämma bort dem. Inte bara från Kista, utan från landet.

Han är kritisk till myndigheternas agerande.

– Polisen och åklagaren gör inte tillräckligt för att stoppa honom. Han är en tickande bomb.

25-åringen är nöjd över vad han åstadkommit.

– Nu har jag inte varit i Kista på två veckor, men ett bra tag hade jag fått bort allihopa. Det fanns inte en jävel kvar.

"Livrädd för honom"

Tillbaka till den där majkvällen när mannen anklagas för att hälla tändvätska på en sovande kvinna utanför McDonald's.

I förhör har den romska kvinnan vid McDonald's pekat ut 25-åringen och säger att han varit där tidigare under kvällen och hotat att döda henne och de andra romerna på platsen om de inte försvinner därifrån. Med en röd dunk kommer han tillbaka vid minst två tillfällen under natten.

– Jag är livrädd för honom, har kvinnan tidigare berättat för Expressen.

Hon hoppas att det är första och sista gången hon träffar mannen. Hon och hennes man polisanmäler honom – men får aldrig besked från polisen om vad som hänt med utredningen av brottet. 

Under månaden som följer fortsätter kvinnan att trakasseras och förföljas, har hon berättat i förhör.

– Du kan inte sitta här för då kommer jag på natten och dödar er alla zigenare, uppger hon att 25-åringen har sagt.

I dag har hon lämnat Sverige.

"Jag kör i väg dem"

En dag efter händelsen utanför McDonald's faller dom mot 25-åringen för olaga hot och egenmäktigt förfarande. Påföljden blir skyddstillsyn.

Rätten slår fast att han redan den 20 april hotat en familj med romer att han ska hälla bensin på dem.

Efter attackerna har flera EU-migranter flytt från Kista.
Foto: Michaela Hasanovic

– Det var skrämseltaktik, säger mannen.

Enligt Solna tingsrätt har han "uttalat att han ville få bort målsägandena från platsen och att han genom gester låtsats att han hade ett skjutvapen och därigenom hotat att döda dem".

Efter att ha skrämt romerna kastade han ner deras tillhörigheter – alltifrån kläder till foton på familj och vänner – från en gångbro.

Mannen menar att hans rätt att befinna sig i Kista är överordnad romernas rättigheter.

– De har absolut inte lika stor rätt som jag att vara här. Speciellt inte på det sättet de är i Kista. De har satt upp tält på torget och lagt ut en massa sopsäckar för att sova inne i gallerian. 40-50 tiggare som bor i gallerian? Jag är svensk, jag betalar skatt och hyra, jag har rätt att vara här.

Just nu arbetar mannen på att betala av skulder till ett inkassoföretag. Efter att skulderna reglerats tänker han fortsätta med sitt uppdrag.

– Jag ska göra det som jag hållit på med hela tiden: Köra i väg dem, köra i väg dem, jag kör i väg dem, säger han och fortsätter:

– Jag bestämmer, jag markerar tydligt för dem att det här är organiserad skit.

Han är rädd för att om fler vet vem han är kommer han inte att kunna fortsätta sitt arbete för att driva bort romerna. Därför vill han inte medverka med namn eller bild i Expressen.

– Civilpersonerna i Kista kommer involvera sig mycket mer och försöka stoppa mig. Jag kommer ha mer ögon på mig. Det kommer bli svårare för mig.

"Kan inte vara så"

Det som provocerar 25-åringen mest med romerna är att de "beter sig illa".

– De beter sig inte normalt. En gång satt jag bredvid en kvinna på tåget som gapskrattade högt när hon pratade i telefon. Jag tycker de ska ta en vett– och etikettklass eller någonting.

Han hävdar att han aldrig använt våld mot någon tiggare.

– Visst, jag har hotat i väg dem. Det värsta jag gjorde var att sparka en vuxen man på rumpan. En annan gång tåfjuttade jag en kille i min ålder på smalbenet. En annan gång så knuffade jag omkull en annan kille.

Under intervjun med mannen ser han en person som tigger:

25-åringen är dömd för olaga hot och egenmäktigt förfarande.

– En till jävel som kollar på mig. De är överallt, du kan inte gå 20 meter utan att det sitter en framför dig.

Han tycker att personer som ger pengar till tiggare gör fel – och kallar de för lättlurade och naiva.

– De tror på de här skyltarna som de håller upp: "Vi ska ha lite bröd och lite mat till våra barn". De tror verkligen på det.

Hur vet du att det inte är sant, det som står på skyltarna?

– Jag bara vet det. Det är så pass utbrett att det inte kan vara så.

Men romerna i Rumänien är ju väldigt utsatta.

– Ja, men... Vad ska man göra? Folk har det dåligt överallt. Till och med i Sverige kan man ha det dåligt utan att vara rom.

Polis: "Han hatar romer"

Martin Marmgren, närpolis i Kista, har gripit mannen tre gånger. Han är bestört över att 25-åringen fortfarande går fri.

– Han har uttryckligen sagt att han hatar de här människorna. Han hatar romer. Han tycker att vi i polisen borde tacka honom för att han driver bort dem ifrån Kista.

Men Martin och hans kolleger på närpolisen i Kista ser mannen som problemet.

– Vi försöker anstränga oss till max för att den här mycket utsatta gruppen ska kunna känna sig trygga i vårt område. Det är svårt när det går runt en person som så uppenbart vill dem illa.

Han är frustrerad över att man inte lyckas binda 25-åringen till händelserna. Han har själv träffat målsägare som pekat ut mannen som skyldig och pratat med vittnen som säger att de sett honom begå brotten.

– Kanske har det gjorts misstag av oss poliser, kanske har flera av brotten helt enkelt varit väldigt svåra att bevisa. Men det kan också vara så att det faktum att åklagaren lägger ner ärenden och att mannen får gå fri trots att det hela tiden kommer nya anmälningar är ett tecken på att rättssystemet är ganska tafatt mot den här sortens trakasserier, säger Martin Marmgren.

Åklagare ser problem

Åklagare Maria Hävermark förstår inte Martin Marmgrens kritik.

– Han har ingen som helst insyn i utredningen.

Hon menar att det visserligen framkommit uppgifter från såväl vittne som målsägande – men att de aldrig styrkt samma brott.

– Vi kan inte lägga ihop alla händelser och ta lite bevisning och vittnen från det ena, och lite bevisning och målsägande från det andra. Det fungerar inte så.

Att åklagare och polis har svårt att få tag i de utsatta romerna och vittnen medger hon är ett problem.

– De har ingen adress eller mobil. Vi vet bara att de brukar sitta vid ett ställe och om polisen då åker dit och personen inte är där... Vad ska vi göra då?

Alla händelser där mannen varit inblandad

APRIL. Misstänks för ofredande efter att ha hällt tändvätska på EU-migranters tillhörigheter. Han erkänner brott, men får ingen påföljd då man inte kan finna en målsägande.

APRIL. Misstänks, tillsammans med en annan person, för olaga hot mot grupp genom att hota att döda och skada en grupp med hemlösa EU-migranter. Döms för olaga hot och egenmäktigt förfarande.

MAJ. Anmäls för att ha hällt tändvätska på en romsk EU-migrant och hennes tillhörigheter. Anmälaren och målsäganden fick aldrig besked om vad som hänt med anmälan.

MAJ. Misstänks för olaga hot och hets mot folkgrupp. Inga vittnen hittas av polisen, så ärendet läggs ner.

MAJ. Misstänks för olaga hot. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är fortfarande öppet.

MAJ. Misstänks för misshandel. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är fortfarande öppet.

MAJ. Misstänks för misshandel i två fall. Inga målsägande hittas. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI. Misstänks för misshandel och olaga hot. Inga vittnen finns till händelsen. Ärendet är nedlagt.

JUNI. Misstänks för misshandel och olaga hot. Anhölls och häktas, men släpps då misshandeln anses som ringa brott. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI. Misstänks för försök till misshandel och olaga hot. Grips av polis och anhålls, men hävs senare på grund av problem med bevisning. Ärendet är fortfarande öppet.

JUNI. Misstänks för ofredande och olaga hot. Ärendet är fortfarande öppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.