Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farid Ikken misstänks för Paris-attacken

Farid Ikken misstänks för attacken utanför Notre-Dame.
Foto: LINKEDIN
Mannen som överföll polis i Paris ska ha studerat i Sverige.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP/ TT
Mannen, som är i 40-årsåldern, sköts av polisen.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP/ TT

Farid Ikken, 40, misstänks vara våldsmannen som attackerade en polis och sköts utanför Notre-Dame i Paris på tisdagen.

Ikken har arbetet som journalist i Sverige efter att ha tagit examen på universiteten i Uppsala och Stockholm. Han har också fått ett journalistpris av EU-kommissionen för reportage om asylsökande i Sverige.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska polisen efter dådet ha hittat en video där han svär trohet till terrorsekten IS.

Gärningsmannen attackerade en polis med en hammare utanför Notre-Dame vid 16.30 på tisdagen. Polisen besvarade attacken med att skjuta ned mannen som enligt franska medier ska vara Farid Ikken, 40. Han skadades och fördes till sjukhus.

På onsdagen fördes han dock från sjukhus till polisförvar för att förhöras. Ikken är formellt anhållen för attacken på en 22-årig polisman. Det uppger tv-kanalen BFMTV.

https://twitter.com/BFMTV/status/872385756685324288

Den misstänkte gärningsmannen skrek "det här är för Syrien" när han gick till attack mot polisen. Detta bekräftas av den franske inrikesministern Gérard Collomb som även säger att att mannen tycks ha agerat ensam.

Den missätnkta gärningsmannen skrek "det här är för Syrien" när han gick till attack.
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Efteråt ska mannen ha uppgett att han är "kalifatets soldat" och stöder IS. Det skriver nyhetsbyrån AFP som citerar en poliskälla. 

I samband med en husrannsakan hemma hos mannen ska polisen ha hittat en video som visar på sympatier för Islamiska staten, IS. På videon framräder Ikken och säger att han "tar ansvar för framtida handlingar" och svär trohet till IS, uppger franska tv-kanalen LCI.

Enligt franske inrikesministern är det dock för tidigt att fastslå någon koppling till IS. Regeringens talesman Christophe Castaner säger till radiokanalen RTL att det mesta tyder på att attacken var en "isolerad händelse".


Läs mer: Polis attackerad vid Notre-Dame - en person sköts ned 


Farid Ikken studerade till journalist i Sverige mellan 2006 och 2010. Han tog först examen vid Stockholms universitet och fortsatte sedan vid Uppsala universitet där han tog en magisterexamen.

– Mannen jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009–2010, säger professor Arnaud Mercier i politisk kommunikation i Paris till Aftonbladet.

Under 2009 jobbade han en kort tid på Södermanlands Nyheter i Nyköping. Ikken skrev sju texter som publicerades under det som kan ha varit en praktiktid.

– Det är klart att det känns obehagligt att veta en person som åtta år senare kan göra en sån här sak har jobbat här hos oss, men mycket kan hända på åtta år. Jag har ingen känsla av att det fanns någon oro kring den här personen då, säger Anna Falk, chefredaktör på Södermanlands Nyheter till SVT.

Farid Ikken, som i Sverige också presenterade sig med sitt andra efternamn Massip, har drivit ett företag - en frilansbyrå - i Sverige och bland annat arbetat för Dagens industri, Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning.

Han var även utgivare för tidskriften Fokus Afrika.

– Jag minns honom som mycket ambitiös och han ville verkligen bli journalist.  Han var engagerad i politiska frågor, bland annat Arabiska våren, men stack inte ut, var inte radikal på något sätt, säger en av hans praktikhandledare från journaliststudietiden.

Farid Ikken fick ta emot journalistpris

2009 fick han ta emot EU-kommissionens "nationella journalistpris mot diskriminering" efter reportaget "Olaga vård" i tidskriften "Folket i Bild".

"Artikeln handlar om asylsökande som inte har rätt till sjukvård och som därför tvingas söka vård i smyg, samt om den vårdpersonal och andra som trots detta ger sjukvård till asylsökande" skriver EU-kommissionen.

Tidningen Journalisten uppmärksammade priset och i ett pressmeddelande konstaterade Farid Ikken:

– Det känns fantastiskt roligt och framför allt viktigt att få vinna detta pris. Det glädjer mig att så viktiga ämnen som diskriminering och mångfald uppmärksammas på nationell nivå men att man också kämpar mot samma mål i hela Europa.

Massip Farid Ikken var gift i Sverige

I den svenska folkbokföringen står Farid Ikken som utvandrad till Algeriet sedan 2013. Hans senast kända adress var som inneboende hos en svensk man i en Stockholmsförort. Det finns inga spår efter honom i svenska domstolar men han lämnade efter sig en rad obetalda skulder när han lämnade landet.

Han har varit gift med en svensk kvinna fram till 2005. Äktenskapet med den tre år yngre kvinnan ingicks 2004.

Till Expressen säger kvinnan att hon inte har någon kommentar om ex-maken.

Säpo följer attacken vid Notre-Dame

Under sin tid i Sverige har algeriern jobbat och studerat, men inte haft några andra aktiviteter eller kopplingar som exempelvis Säkerhetspolisen skulle ha intresserat sig för.

– Vi har självklart följt de här uppgifterna som förekommit i Frankrike, men den här mannen är inte känd av den svenska Säkerhetspolisen, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo.

Har fransk polis kontaktat Säpo i utredningen?

– Nej, men vi följer upp ärendet som alltid när det händer saker i Europa. Så var det i London och Manchester, vi har ju ett samarbete med våra kolleger.

Farid Ikken återvände till Algeriet efter 2010 och därefter ska han ha åkt till franska Metz för att doktorera. Mannen var inskriven vid universitetet i Lorraine.

Beväpnad med hammare och köksknivar

Professor Mercier träffade mannen, som ska ha varit beväpnad med hammare och köksknivar vid attacken, för fyra år sen och han har svårt att förstå att han skulle vara radikal extremist.

– Jag kanske är blåögd. Men det fanns inte minsta spår av att han var islamist. Han talade med viss kärlek, säger Arnaud Mercier till Aftonbladet.

Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Till franska tv-kanalen LCI säger Arnaud Mercier att inget under studietiden signalerade att mannen skulle ha radikaliserats.

– Han drack inte alkohol, ingenting tydde på att detta skulle hända.

Under natten mot onsdagen genomsökte polis Farid Ikken studentbostad i Cergy i departementet Val d'Oise i norra Frankrike, uppger nyhetsbyrån AFP. 15 tungt beväpnade specialpoliser i rånarluvor tog sig in i bostaden i jakt på bevis om mannens aktiviteter.

Några vapen eller sprängmedel påträffades inte.

Här slår polisen till mot Ikkens hem i franska Cergy.
Foto: SARAH BRETHES / AFP

De grannar till Ikken som AFP talat med säger att han framstod som tyst och diskret och att han inte gjort mycket väsen av sig under det 1,5 till 2 år som han ska ha bott i fastigheten.

– Han var inte en islamist med stort skägg, utan såg mer ut som en lärare på en skola. Ledigt klädd i byxor och jacka och inget misstänkt över sig, uppger en granne för AFP.

I Frankrike ska Farid Ikken på senare tid ha livnärt sig på att översätta skrifter från svenska till arabiska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.