Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attackerad polischef ledde insats mot gäng

Natten mot måndag skedde explosionen i en polischefs bil i Täby.
Foto: Lars Schröder/TT
Polisen utesluter inte att explosionen är kopplad till mannens tjänst.
Foto: Lars Schröder/TT

Polischefen har den senaste tiden varit drivande bakom en särskild insats med flera tillslag mot kriminella gäng i Uppsala.

Natten mot måndag sprängdes hans bil utanför hans hem – och hans familj står nu under skydd.

– Vi utesluter inte att explosionen är kopplad till tjänsteutövningen, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.

Runt 00.30, natten mot måndag, skedde explosionen i en polischefs bil i Täby norr om Stockholm.

Polischefen, på en ledande position inom polisen i Uppsala, där explosionen skedde.

Polisen utesluter inte att explosionen kan vara kopplad till mannens tjänst och han har den senaste tiden varit djupt involverad i Uppsalapolisen satsning mot gängkriminalitet.

En särskild gänginsats pågår och polisen har den senaste tiden gjort flera uppmärksammade tillslag mot gäng. Utredningarna har kretsat kring narkotikabrott och vapenbrott. Bland annat har beslag av handgranater gjorts.

Polisen utesluter inte att explosionen är kopplad till mannens tjänst.
Foto: Lars Schröder/TT

Polisen: Utesluter inte koppling

I slutet av januari slog polisen också till mot en vapendepå tillhörande ett gäng och beslagtog, enligt Upsala Nya Tidning, bland annat gevär med avsågad pipa, ammunition, en revolver, kulgevär med kikarsikte, en tårgaspistol samt drygt 250 skarpa patroner.

I fredags häktades också en tidigare efterlyst gängmedlem och en misstänkt narkotikahärva nystas nu upp. Totalt sitter fem personer häktade, fyra av dem för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Vi utesluter inte att explosionen är kopplad till tjänsteutövningen men vi vet inte så mycket mer i det här läget, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Polischefen: Jag mår utmärkt

När Expressen når polischefen uppger han att han mår bra trots det inträffade, men hänvisar frågor till Uppsalapolisen, där han arbetar, och Stockholmspolisen, som driver den pågående utredningen.

– Jag mår alldeles utmärkt men vill inte kommentera detta närmare.

Han och hans familj uppges nu stå under skydd. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och haft bombtekniker på plats för att säkra spår.

– Alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende, säger rikspolischefen Dan Eliasson i ett uttalande på polisens hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.