Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attackerad av isbjörn – i ett bostadsområde

En isbjörn anföll två personer i bostadsområdet i Churchill, Kanada. Björnen på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto: Jan Düsing

Först blev en 30-årig kvinna attackerad av isbjörnen mitt i bostadsområdet i Churchill i Kanada.

När grannen skulle hjälpa blev även han attackerad och vittnen såg hur isbjörnen låg ovanpå honom.

– Jag såg bara en hand sticka upp, säger vittnet Adilia Shields till Winnipeg Free Press.

Isbjörnen, och ytterligare en isbjörn, sköts sedan ihjäl.

Isbjörnar brukar passera Churchill i Kanada när de ska jaga säl i Hudson Bay, men på senare år har deras genomresa kommit senare på grund av den globala uppvärmningen.

Det här året slutade det i stor skräck.

En isbjörn gick till attack i ett bostadsområde och två personer skadades allvarligt. Först attackerades en 30-årig kvinna, och när grannen Bill Ayotte, 69, skulle gå ut och rädda kvinnan med en skyffel i högsta hugg blev även han attackerad, och isbjörnen lade sig på mannen.

– Det var fruktansvärt, vi är helt skakade. Det såg ut som om björnen tuggade på Bill. Vi sköt några skott i luften och ringde sedan 911, säger vittnet Doug Webber, till Winnipeg Free Press.

Ett annat vittne berättar för tidningen:

– Jag förstod inte att det låg en person under förrän jag såg en hand sticka upp, säger Adilia Shields.

När hjälpen kom sköts först björnen som gått till attack, sedan ytterligare en i närheten av den första attacken. En isbjörnsunge hittades i närheten och den togs om hand.

Vittnen som såg attacken är fortfarande chockade.

– Det är ett mirakel att de överlevde.

– Vi är kunniga på att hantera björnar, vi lever så nära dem. Men du kan vara smart och veta allt, men helt plötsligt står de runt hörnet. Det är en av utmaningarna vårt samhälle står inför, säger borgmästaren Michael Spence.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.