Attacken stoppad - polisen.se uppe igen

Publicerad
Uppdaterad
Polisens hemsida fungerar igen efter attacken som satte den ur spel i ett halvt dygn. En förundersökning har inletts.
- Vi vill få sajterna bakom attacken nedsläckta, säger Lars Lindahl, polisens IT-chef.
Det var vid niotiden i går kväll som polisen upptäckte att sidan utsatts för en medveten överbelastningsattack av hackare. Lars Lindahl misstänkte genast en koppling till polisens ingripande på The Pirate Bay-sajten. Efter intensivt arbete av IT-experter lyckades polisen på fredagseftermiddagen få igång sin hemsida polisen.se igen.

Kartlägger sajter

- Det är inte helt stabilt. Men vi har vidtagit ett antal åtgärder. Jag vill inte avslöja vilka eftersom det kan hjälpa dem som gjort det här. Polisens förundersökning kartlägger vilka sajter som ligger bakom attacken. Brottsrubriceringen är egenmäktigt förfarande, vilket kan ge fängelsestraff upp till två år. - Vi får se vad den polisiära undersökningen kommer fram till. Men vi vill inte att de här sidorna ska kunna fortsätta förstöra för oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag