Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken på regeringen - en felräkning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miss. Magdalena Andersson, skuggfinansminister i S, attackerade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg men angreppet byggde på en felräkning.
Foto: Gunnar Ask

Socialdemokraternas nya skuggfinansminister Magdalena Andersson har börjat med att gå till attack mot regeringen för att utanförskapet inte har brutits.

Men det avslöjas nu som ett nytt S-klavertramp.

Utanförskapet har minskat, avslöjar en rapport som beställts av Socialdemokraterna.

Reinfeldt och Borg.
Foto: Foto: Annika Af Klercker

Socialdemokraterna har med framgång attackerat statsminister Fredrik Reinfeldt , M, och finansminister Anders Borg för att ha misslyckats med jobbpolitiken under den senaste tiden. När alliansen fick makten var det viktigaste löftet att bryta det så kallade utanförskapet.

När Stefan Löfven tog över som ny S-ledare skulle det också vara slut med illa underbyggda attacker mot regeringen och Magdalena Andersson utsågs till ny skuggfinansminister med uppdrag att slå sönder bilden av en jobbskapande regering.

Beställde utredning

Hennes stab beställde en rapport om utanförskapet från riksdagens utredningstjänst, Rut, för att bevisa regeringens misslyckande. Inför Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs besök i Enköping i måndags fick utvalda reportrar Rut-rapporten.

”Regeringen har misslyckats med det totala utanförskapet. Totalt har utanförskapet minskat med 20 000 personer visar en undersökning som Socialdemokraternas beställt”, rapporterade TV4 på kvällen och Borg och Reinfeldt konfronterades med misslyckandet.

Attacken byggde på en felräkning. 103 000 heltidsstudenter som sökt arbete hade räknats in två gånger om i utanförskapet och det gjorde att siffran för december 2011 blev för hög. Utredningstjänsten har tagit på sig missen och bett om ursäkt.

Skuggfinansministern Magdalena Andersson är utomlands och kan inte svara på frågorna om utanförskapet.

- Med tanke på de enorma siffror det ändå handlar om kan man inte säga att utanförskapet har brutits. Tvärtom ser vi att sysselsättningsgraden har sjunkit, säger Fredrik Olovsson, S, vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Finansminister Anders Borg, M:

- Det är bra att Socialdemokraterna klarlagt att utanförskapet har minskat.

Så har utanförskapet minskat med Reinfeldt och Borg

December 2011

Öppet arbetslösa: 240 600

I arbetsmarknadspolitiska program: 185 168

Latent arbetssökande: 215 800 (varav 103 000 heltidsstudenter som sökte arbete)

Undersysselsatta: 288 800

Sjukpenning (inkl rehabersättning) 145 649

Sjuk- eller aktivitetsersättning: 400 684

Totalt utanförskap: 1 476 701 personer

December 2006

Öppet arbetslösa: 210 900

I arbetsmarknadspolitiska program: 120 025

Latent arbetssökande: 176 100 (varav 73 500 heltidsstudenter som sökte arbete)

Undersysselsatta: 265 200

Sjukpenning (inkl rehabersättning) 232 249

Sjuk- eller aktivitetsersättning: 554 897

Totalt utanförskap: 1 559 371 personer

Fotnot: Latent arbetssökande är personer ”utanför arbetsmarknaden som velat och kunnat arbeta, men som inte aktivt sökt arbete, samt heltidsstuderande som sökt och kunnat ta ett arbete”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.