Miss. Magdalena Andersson, skuggfinansminister i S, attackerade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg men angreppet byggde på en felräkning. Foto: Gunnar Ask
Miss. Magdalena Andersson, skuggfinansminister i S, attackerade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg men angreppet byggde på en felräkning. Foto: Gunnar Ask

Attacken på regeringen - en felräkning

Publicerad

Socialdemokraternas nya skuggfinansminister Magdalena Andersson har börjat med att gå till attack mot regeringen för att utanförskapet inte har brutits.

Men det avslöjas nu som ett nytt S-klavertramp.

Utanförskapet har minskat, avslöjar en rapport som beställts av Socialdemokraterna.

Reinfeldt och Borg.Foto: Annika Af Klercker
Socialdemokraterna har med framgång attackerat statsminister Fredrik Reinfeldt , M, och finansminister Anders Borg för att ha misslyckats med jobbpolitiken under den senaste tiden. När alliansen fick makten var det viktigaste löftet att bryta det så kallade utanförskapet.

När Stefan Löfven tog över som ny S-ledare skulle det också vara slut med illa underbyggda attacker mot regeringen och Magdalena Andersson utsågs till ny skuggfinansminister med uppdrag att slå sönder bilden av en jobbskapande regering.

Beställde utredning

Hennes stab beställde en rapport om utanförskapet från riksdagens utredningstjänst, Rut, för att bevisa regeringens misslyckande. Inför Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs besök i Enköping i måndags fick utvalda reportrar Rut-rapporten.

”Regeringen har misslyckats med det totala utanförskapet. Totalt har utanförskapet minskat med 20 000 personer visar en undersökning som Socialdemokraternas beställt”, rapporterade TV4 på kvällen och Borg och Reinfeldt konfronterades med misslyckandet.

Attacken byggde på en felräkning. 103 000 heltidsstudenter som sökt arbete hade räknats in två gånger om i utanförskapet och det gjorde att siffran för december 2011 blev för hög. Utredningstjänsten har tagit på sig missen och bett om ursäkt.

Skuggfinansministern Magdalena Andersson är utomlands och kan inte svara på frågorna om utanförskapet.

- Med tanke på de enorma siffror det ändå handlar om kan man inte säga att utanförskapet har brutits. Tvärtom ser vi att sysselsättningsgraden har sjunkit, säger Fredrik Olovsson, S, vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Finansminister Anders Borg, M:

- Det är bra att Socialdemokraterna klarlagt att utanförskapet har minskat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag