Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Attacken på Löfven: ”Betvivlar förmågan”

Ulf Kristersson, M. Foto: Riksdagen

Stefan Löfven och Ulf Kristersson hamnade i en het ordväxling om gängkriminaliteten under säsongens sista partiledardebatt i riksdagen.

– Jag betvivlar inte statsministerns goda vilja, jag betvivlar hans förmåga, säger Moderatledaren.

Ulf Kristersson inledde säsongens sista partiledardebatt i riksdagen med att tala om den senaste veckans oroligheter i Sverige. Malmö har drabbats av både sprängdåd och skjutningar och i Linköping är stämningen tryckt efter det massiva sprängdådet mot ett flerfamiljshus.

Inför debatten gick Moderatledaren till angrepp mot regeringen i en intervju med Expressen TV.

– Regeringen har tappat kontrollen över den fråga som kanske är allra viktigast för staten att sköta. Man måste kunna kontrollera brottsligheten i ett land. Det gör inte den här regeringen, sade Kristersson.

– Framför allt borde de se till att stoppa den organiserade brottsligheten. Bura in den organiserade brottsligheten så de inte kan rekrytera nya ungdomar. Det är den absolut viktigaste uppgiften. 

Kristersson: ”Regeringen har tappat kontrollen”

Budskapet upprepades sedan under debatten:

– Regeringen har tappat kontrollen över vad som händer i Sverige. Regeringen saknar en genomtänkt idé.

Stefan Löfven svarade att de kriminella ska buras in ”en efter en”. Samma budskap som justitieminister Morgan Johansson gav i P1 Morgon samma dag.

– En stark polis ska samarbeta med en stark socialtjänst och stark skola, sade Löfven.

– Vi tillskjuter mer till polisen än myndigheten begärde. Det utbildas fler poliser än när Kristersson satt i regeringen. Villkoren för polisen förbättras och vi skärper straffen.

Kristersson replikerade:

– Jag betvivlar inte statsministerns goda vilja, jag betvivlar hans förmåga. Ni gör inte rätt saker. Det är färre poliser i dag och grövre brott. Fler utsätts för sexualbrott, det är skjutningar nästan varje dag. Ni har tappat greppet. Ni har misslyckats på statens mest fundamentala område: gör något, prata inte bara.