Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken på Löfven: ”Betvivlar förmågan”

Ulf Kristersson, M.Foto: Riksdagen

Stefan Löfven och Ulf Kristersson hamnade i en het ordväxling om gängkriminaliteten under säsongens sista partiledardebatt i riksdagen.

– Jag betvivlar inte statsministerns goda vilja, jag betvivlar hans förmåga, säger Moderatledaren.

Ulf Kristersson inledde säsongens sista partiledardebatt i riksdagen med att tala om den senaste veckans oroligheter i Sverige. Malmö har drabbats av både sprängdåd och skjutningar och i Linköping är stämningen tryckt efter det massiva sprängdådet mot ett flerfamiljshus.

Inför debatten gick Moderatledaren till angrepp mot regeringen i en intervju med Expressen TV.

– Regeringen har tappat kontrollen över den fråga som kanske är allra viktigast för staten att sköta. Man måste kunna kontrollera brottsligheten i ett land. Det gör inte den här regeringen, sade Kristersson.

– Framför allt borde de se till att stoppa den organiserade brottsligheten. Bura in den organiserade brottsligheten så de inte kan rekrytera nya ungdomar. Det är den absolut viktigaste uppgiften. 

Kristersson: ”Regeringen har tappat kontrollen”

Budskapet upprepades sedan under debatten:

– Regeringen har tappat kontrollen över vad som händer i Sverige. Regeringen saknar en genomtänkt idé.

Stefan Löfven svarade att de kriminella ska buras in ”en efter en”. Samma budskap som justitieminister Morgan Johansson gav i P1 Morgon samma dag.

– En stark polis ska samarbeta med en stark socialtjänst och stark skola, sade Löfven.

– Vi tillskjuter mer till polisen än myndigheten begärde. Det utbildas fler poliser än när Kristersson satt i regeringen. Villkoren för polisen förbättras och vi skärper straffen.

Kristersson replikerade:

– Jag betvivlar inte statsministerns goda vilja, jag betvivlar hans förmåga. Ni gör inte rätt saker. Det är färre poliser i dag och grövre brott. Fler utsätts för sexualbrott, det är skjutningar nästan varje dag. Ni har tappat greppet. Ni har misslyckats på statens mest fundamentala område: gör något, prata inte bara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.