Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken mot Löfven: Din politik är ett svek

Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

C-ledaren Annie Lööf gick till hård attack mot Stefan Löfven i sitt sommartal i dag.

Hon menade att han inte ger några politiska besked och försämrar möjligheterna för unga att få ett jobb.

– Din politik är ett svek mot dem som står utanför arbetsmarknaden och vill komma in, sa Lööf.

Det var kvavt i växthuset i Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm när Annie Lööf debuterade som sommartalare. Planen att tala i trädgården skrotades på grund av regnet.

Liksom Expressen berättar i en stor intervju med C-ledaren i dag valde Annie Lööf sommartalet för att presentera sina prioriteringar i kommande budgetförhandlingar.  Ett utbyggt lärlingssystem är en hjärtefråga där C-ledaren upprepade kravet om en fördubbling av stödet till de företag som tar sig an en lärling från 30 000 till 60 000 kronor. Dessutom vill Centerpartiet ha en ny anställningsform till lärlingslön.

– Det funkar utmärkt i Tyskland. I Holland. I Österrike. Och det borde rimligtvis funka här också, sa hon.

Andra sjuklöneveckan

Även kravet om att sänka företagens kostnader genom att slopa ansvaret för den andra sjuklöneveckan, upprepades.

– Vi behöver flytta en stor del av kostnaden från företaget till staten, sa hon.

Lööf slog också fast att de skattesänkningar alliansen utlovat ska genomföras. Men inför de tuffa budgetförhandlingar som nu drar i gång på allvar slog hon fast att storleken på dem inte är fastlagda än. Totalt slukar det utlovade femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer, drygt 16 miljarder av budgetutrymmet som enligt de flesta bedömare kommer landa på mellan 25 och 30 miljarder.

– Jag vill vara tydlig med att nivån på skattesänkningen inte är huggen i sten utan måste diskuteras och avvägas mot andra viktiga reformer, sa hon.

Viktig höstbudget

Höstens budget är alliansens sista. Annie Lööf betonade hur viktig den är.

– Vänner, höstens budget är oerhört viktig. Inte därför att det närmar sig val. Utan därför att Sverige behöver fler gröna, liberala reformer.

Att hennes huvudmotståndare heter Stefan Löfven var mycket tydligt. Som en röd tråd i talet gick attacken mot S-ledaren. Han hånades för sitt innovationsråd, anklagades för att inte lämna några politiska besked och för att göra det mycket svårare för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden genom slopandet av ungdomsrabatten.

– Att svaret på ungdomsarbetslösheten skulle vara dubbel arbetsgivaravgift, eller en återgång till bidragslinjen är ingenting annat än ett dåligt skämt, sa hon.

Det är drygt ett år kvar till valet men enligt Annie Lööf gick startskottet för Centerpartiets valrörelse i dag.

– Nu börjar valrörelsen, slog hon fast och möttes av en lång applåd från partikamraterna.

Annie Lööfs sommartal

Plats: Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

Attack: Stefan Löfven fick hård kritik och anklagades för att inte lämna besked. ”Han har ägnat det senaste året åt att fullända sina talanger i tysta leken”.

Nyheter: De stora nyheterna var redan kända men att hon flaggar för att de utlovade skattesänkningarna kan bli mindre än utlovat var nytt.

Publik: Ett drygt hundratal partikamrater hade smitit iväg på lunchen för att lyssna på sin partiledare i det kvava och varma växthuset.

Tror du att Centerpartiet klarar sig kvar i riksdagen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.