Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken i Benghazi var planerad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

NEW YORK. Otack är USA:s lön.

Men sanningen är att det alltid fanns libyer som avskydde amerikaner mer än Muammar Khadaffi.

Nu har de visat sitt fula ansikte.

Det är en dubbel tragedi att det just är i Benghazi som den amerikanske ambassadören Chris Stevens dödades.

Det var ju här upproret mot Muammar Khadaffi inleddes 2011. Det var hit Stevens anlände några veckor senare på ett fraktfartyg för att hjälpa rebellerna.

Men östra Libyen har också varit det område där al-Qaida sympatisörer och andra fanatiker varit som mest aktiva.

När kriget i Irak rasade som värst så reste många utlänningar till landet för att kämpa för al-Qaida i Irak och genomföra självmordsattacker. Saudier var vanligast. På andra plats kom libyerna.

Upproret mot Khadaffi ledde också till att en mängd tunga vapen kom i omlopp. Konsulatet i Benghazi blev mycket riktigt beskjutet med raketgevär.


Amerikanska regeringskällor uppgav i går kväll att attacken i Benghazi antagligen var planerad. Protesterna som utbröt över en film som smutskastade profeten Muhammed, fungerade kanske bara som en ursäkt.

Det var ju trots allt även 11 september i tisdags. Ett datum som al-Qaida sympatisörer gärna vill "fira" på sitt eget vis.

Det är mycket ovanligt att en amerikansk ambassadör dödas. I en annan tid eller plats skulle det vara skäl nog för att gå i krig.

Men det kommer förstås inte att hända i Libyen. Den nya regeringen i Tripoli är tacksam för den amerikanska hjälpen och många libyer känner detsamma. Det USA lär göra är att i stället trappa upp säkerheten kring sin personal än mer.

Nej, då är scener som de som utspelade sig i Benghazi  i somras något som ger mer hopp. När en konvoj med extremister for in på ett torg i stan, så jagades de iväg av unga libyer.

Motdemonstranterna hade samlats via Facebook. Tänk om det ändå funnits sådana även i tisdags.

Så gick attacken mot konsulatet till

• Protester utbröt både utanför USA:s ambassad i Kairo, Egypten och konsulatet i libyska Benghazi i tisdags efter att en anti-muslimsk film lagts ut på nätet.

• Aktionen i Libyen kan dock ha varit mer planerad. En del i folkmassan var beväpnad med raketgevär och granatkastare och attackerade konsulatet.

• Ambassadör Chris Stevens uppges ha anlänt till konsulatet med bil för att hjälpa sin personal, men kvävdes till döds av rökutvecklingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.