Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken: Akademien är för "kurdvänliga"

Yasar Kemal, 91, fick aldrig Nobelpriset i litteratur.
Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt

Stora turkiska medier går till skarpt angrepp på Svenska Akademien.

Orsak: den nyligen avlidne författaren Yasar Kemal, 91, fick aldrig Nobelpriset i litteratur.

Anledning, enligt de turkiska medierna, var att Akademien lät sig styras av kurdvänliga personer.

Påståenden som tillbakavisas av Svenska Akademiens kanslichef Odd Zschiedrich:

– Det är helt taget ur luften.

Världsförfattaren Yaşar Kemal, som tidvis bodde i Stockholm och Sundbyberg, avled förra fredagen.

I veckan ordnade författaren och debattören Kurdo Baksi en minnesstund med bland andra Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej och skådespelarna Tomas Bolme och Özz Nûjen.

Kemal har lite då och då dykt upp som ett sannolikt namn för Nobelpriset i litteratur, men han fick aldrig priset.

Nu har Kemals bortgång politiserats och blivit ett slagträd i den turkisk-kurdiska konflikten.

Och det har startats en hatkampanj mot Svenska Akademien i ett flertal turkiska radio- och tv-stationer och tidningar, bland annat Millyet och Gazetevan. Den sistnämnda beskyller författare Mahmut Baksi, som dog för 15 år sedan för att ha agerat mot Svenska Akademien för att Kemal inte skulle få litteraturpriset.

– Min farbror Mahmut Baksi hade goda kontakter med Yasar Kemal i flera årtionden, särskilt när Kemal bodde i centrala Stockholm. Min farbror och Kemal var inte överens i alla frågor, men min farbror skulle aldrig bekämpa en man som skildrade kurdernas liv för miljontals läsare runtom i världen, säger Kurdo Baksi.

Trycket mot svenska akademien skulle ha varit stort från kurdiska intellektuella.

De turkiska tidningarna skyller dessutom på Akademiens "ständige sekreterare", ämbetsmannen och författaren Olof G Tandberg.

Men han har aldrig suttit i Svenska Akademien, däremot har han varit utlandssekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien.

Svenska Akademiens kanslichef Odd Zschiedrich larmade omedelbart ständige sekreteraren Peter Englund, som är utomlands, när Zschiedrich genom Expressen fick veta att man är under turkisk attack.

– Utan att gå i svaromål alltför mycket kan jag säga att de politiska påtryckningarna som nämns – att vi skulle stå i allians med några och i motsatsförhållande till andra – är helt tagit ur luften eftersom Svenska Akademien alltid enbart gör litterära bedömningar.

– Dessutom verkar det som om, när det gäller namn, ha blandat ihop saker och ting... Det är alltid tråkigt när det blir hätska stämningar. Jag kan säga att det inte finns någon grund till dessa påståenden, säger Odd Zschiedrich.

Vad tycker du själv om Kemal som författare?

– Han var den turkiske författare som jag läste med stor behållning när till exempel "Låt tistlarna brinna" kom. Det var en ny kontinent som han öppnade dörren till. Samtidigt var det roligt med Yasar Kemal eftersom han var tillgänglig för oss svenskar i och med att han bodde periodvis i Sverige, säger Zschiedrich.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.