Attack mot värdedepå

Publicerad
Uppdaterad
En värdetransportcentral i Västberga utanför Stockholm utsattes för ett spektakulärt rån på tidiga onsdagsmorgonen.
Via helikopter firade rånarna sig ner på taket till byggnaden och slog sig in med en slägga.
- Jag har aldrig varit med om något liknade, säger Ulrika Lönngren, stationsbefäl vid Söderortspolisen.
Tidigt på onsdagsmorgonen slog rånarna till mot värdetransportcentralen i Västberga söder om Stockholm. En helikopter landade på taket till  värdetransportcentralen och minst två gärningsmän ska sedan ha hoppat ur den.
– De ska sedan ha slagit sönder rutor med en slägga och tagit sig in i byggnaden, säger Ulrika Lönngren.
Sedan har fyra kraftiga smällar hörts från värdetransportcentralen, sprängladdningar som detonerade.

Kraftiga smällar

Rånarna, som ska ha varit beväpnade med automatvapen, ska sedan ha firat upp bytet från hustaket till helikoptern.
Hur mycket pengar kan det röra sig om?
– Det här är som sagt en värdedepå så det är väldigt mycket pengar.
I samband med rånet ska även fyra kraftiga smällar ha hörts.
– Som sprängladdningar, säger Ulrika Lönngren.

"Fruktansvärt organiserat"

Rånarna flydde sedan samma väg som de kom – med helikopter. Stockholmspolisens egna helikoptra på Myttingen utsattes för sabotage och kunde inte lyfta på morgonen.
–  En sprängladdning har förhindrat den från att kunna gå upp. Det här är fruktansvärt organiserat. Jag har aldrig varit med om något liknade, säger Ulrika Lönngren.
Polisen har beställt helikoptrar från andra delar av landet men vid åttatiden hade ingen anlänt.
Fotanglar ska även ha lagts ut i området för att ytterligare försvåra polisens arbete.
Vid sextiden hade rånarnas helikopter lämnat Västberga.
– Enligt vittnen ska den först ha rört sig söderut men vände sedan och åkte tillbaka mot stan, säger Björn Engström vid polisens länskommunikationscentral.

Stort polispådrag

Ett stort polispådrag har tagit upp jakten på rånarna och ett stort område runt värdetransportcentralen har spärrats av. Polisen vill försäkra sig om att inga gärningsmän finns kvar i området.
– Vi håller även på att förhöra vittnen och personalen som befann sig inne i värdedepån. Ingen av dem ska ha kommit till skada, säger Björn Engström.

Kan finnas mer sprängmedel

Vid åttatiden höll polisen på att genomsöka byggnaden.
- Vi måste kontrollera så att det inte finns mer sprängmmedel därinne. Det kan ju vara så att allt inte smällt när de sprängde, säger Björn Engström.
Larmet om rånet kom in klockan 05.18 på onsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag