Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attack mot fransk tidning – många döda

Foto: Thibault Camus

Minst tolv människor har skjutits till döds efter en skottlossning på franska satirtidningen Charlie Hebdo.

De fyra tecknarna, tidningens chefredaktör och en delägare är bland de döda enligt franska medier.

Nyhetsbyrån AP uppger att tre män beväpnade med automatvapen och raketgevär attackerat redaktionen.

Beväpnade män stormade in på tidningen, som ligger belägen i centrala Paris, under onsdagen.

Vittnen berättar för franska medier att minst tolv personer skjutits till döds både inne i byggnaden och utanför. Två av de döda ska vara poliser.

Fyra av Charlie Hebdos tecknare finns bland de dödade, enligt uppgifter till Le Figaro. En av dem är den kände satirtecknaren Jean Cabut, som tillsammans med Stéphane Charbonnier tecknade under signaturen Cabu et Charb. Cabu låg bakom en av de första Muhammedkarikatyrerna.

Foto: Julien Rebucci

Den andra delen av tecknarduon och tidningens chefredaktör är bland de döda. AFP rapporterar att journalisten Maurice Bernard – som var delägare i Charlie Hebdo - också omkommit. Ytterligare 20 uppges vara skadade.

Jagas av 3 000 poliser

Innan attentatet skrek gärningsmännen "Allahu akbar". Enligt AFP ska de även ha skrikit: "Vi hämnas profeten". Nu jagas de av 3 000 poliser i Paris.

Franska medier rapporterar att de anställda på tidningen i panik flydde upp på taket i ett försök att ta skydd.

Ett vittne som befann sig inne i byggnaden berättar för Le Parisien:

– Vi höll på att jobba när vi plötsligt hörde män som skrek inne i byggnaden. Vi fick en reflex att bara springa upp till taket. Det var då vi hörde automatvapen och förstod att det var på riktigt.

– Det var flera skott, precis bredvid oss. Det tog så lång tid, nästan en evighet, innan vi såg de två männen lämna byggnaden.

Frankrikes president François Hollande var snabbt på plats utanför den tidningen. Klockan 20 ska han hålla en presskonferens om händelsen.

– Ingen ska tro att de kan attackera Frankrike på det här sättet, säger han.

Karikatyrbilder

Tidningen publicerade natten mot onsdag en satirteckning på sitt Twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Tidningen har tidigare publicerat uppmärksammade karikatyrbilder av profeten Muhammed.

2006 gav man ut tolv teckningar som danska Jyllands-Posten tidigare publicerat. I november 2011 förstördes merparten av redaktionen av en inkastad brandbomb, sedan det blivit känt att ytterligare Muhammed-karikatyrer skulle publiceras.

– Vi gör karikatyrer av alla, varje vecka, men när vi gör det med profeten så kallas det för provokation, sa chefredaktören Stephane Charbonnier sagt i fransk tv efter uppståndelsen.