Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åttabarnsmamman Kelly överger Trump: Helt väck

Överger Trump efter en tuff vår med arbetslöshet.
Kelly Johnson ställer upp som kandidat i valet till Floridas representanthus.Foto: Johan Eriksson
Åttabarnsmamman röstade på Trump i förra valet – men nu blir det Biden som får hennes röst.Foto: Johan Eriksson
Foto: Johan Eriksson

TAMPA. I våras var Kelly Johnson en åttabarnsmamma som stöttade Trump och hade två jobb för att få pengarna att räcka. 

Sen kom coronakrisen. 

Nu är hon helt plötsligt politiker, vill skaka om Florida – och få in en ny president i Vita huset. 

– Trump har tappat det, han är helt väck, säger Demokraternas kandidat i Floridas 65:e distrikt. 

Kelly Johnson minns så väl dagarna på restaurangen i mars, där hon var föreståndare. De var mitt i förberedelserna inför St Patricks day när de oroande beskeden kom, ett efter ett. Den ena dagen var det stopp för uteserveringen. Nån dag senare var det bara mat för avhämtning som var tillåten. Samtidigt fick Kelly Johnson och de andra anställda – bland dem två av hennes barn – veta: Ni får gå. Vi kan inte ha er kvar. 

Samma sak hände på gymmet där hon hade sitt andra jobb. 

– Förut när man blev av med jobbet var det bara att skaffa ett nytt. Men den här gången fanns det inga nya jobb, säger hon.

När hon, som ensamstående mamma med ansvaret för åtta barn, hade brottats med systemet för arbetslöshetsersättning i nära två månader kände hon att hon behövde göra mer. Nåt som hjälpte fler än henne själv. Hon började arrangera protester och satte upp ringlistor.

Ställde upp som kandidat: ”Bara körde på”

Hon upplevde det som att de republikaner som styr Florida bara höll varandra om ryggen och inte var till nån hjälp för vanligt folk. Så hon bestämde sig för att ställa upp som kandidat i valet till Floridas representanthus. 

– Jag bara körde på. Jag brydde mig inte om hur mycket pengar vi hade. Jag var på väg att betala in avgifterna som behövdes i stället för att betala lånet på huset. Så viktigt var det, säger hon på verandan till nämnda hus, som ligger i Dunedin utanför centrala Tampa på Floridas västkust. 

Kelly Johnson tillsammans med dottern Brooke.Foto: Johan Eriksson

Hon lyckades samla in pengarna (och fick hjälp av sin kyrka med lånet på huset), men det var ingen promenad i parken. 

– Allt man kunde göra fel, det gjorde jag. Jag fick skicka in samma papper gång på gång.

Motståndaren, republikanen Chris Sprowls, ses som storfavorit. Men Johnson säger att det kommer upp många republikaner som säger att de röstat på henne. 

– De säger att jag är annorlunda, och att jag kan fixa saker. 

Det där låter ungefär som samma argument som hördes kring en viss kandidat i presidentvalet 2016…? 

– Åh gud! Trump. Det var ju därför jag röstade på honom. Jag var så trött på politik. Han skulle förändra saker. Då insåg man inte hur hemska hans deklarationer och hans förluster var. Och nu är han den värsta politikern i världen. 

Pinellas county en spegel av valet

Pinellas county, där Johnson bor och kandiderar, har haft en nästan perfekt förmåga att vara en spegel av hur presidentvalet kommer gå – alltså, den kandidat som vinner i Pinellas, vinner valet i stort. Det har stämt varje gång sedan 1980, förutom 2000 (när man valde Al Gore i stället för George W Bush).

Kelly Johnson vågar inte ta ut nåt i förskott, men tror att Trumps hantering av coronaviruset kan stjälpa valet för honom. Att Trump inte sett till att få ut fler stödpaket kan också bli kostsamt. 

– Det folk bryr sig om är vad de har i plånboken. 

Enligt en undersökning som Financial Times publicerat anser endast 32 procent av de tillfrågade att de har det bättre ekonomiskt nu, jämfört med när Trump tillträdde. 

Och med tanke på hur hårt pandemin slagit mot Florida, där en stor del av inkomsterna kommer från turister, är det många som inte har så mycket i plånboken här. Nu när den viktiga vintersäsongen närmar sig igen utan att det finns något vaccin lär det blir många av de äldre – som vanligtvis tillbringar vintrarna i Florida – som stannar hemma.  

https://datawrapper.dwcdn.net/9SgRn/1/

Men det är inte nåt helhjärtat stöd för kandidaten som hennes parti har valt. 

– Gillar jag Biden? Åh nej! Och tänk, av alla de miljoner människor som finns i landet så har vi de här två dårarna att välja bland! På riktigt! Men jag kommer rösta på Biden, för då vet jag att vi har någon som försöker ena landet. Trump, han har tappat det, han är helt väck.

– Men det var det Biden vann den andra debatten på, tycker jag, han har ett bra budskap om att ena landet. 

”Mer vanligt folk”

Det blir ett tufft val även för henne. Hennes stab består av ett ”18-årigt geni” som inte har tagit examen från universitetet än, samt en av Kellys döttrar. (Plus en person från Demokraterna som inte verkar så uppskattad av kandidaten själv.)

– Alla kallar det ett David mot Goliat-val. Men David vann ju. Och jäklar vilken fest det blir om jag vinner! Vi behöver mer vanligt folk som folkvalda. 

 

Expressens reporter Johan Eriksson på plats i Tampa.Foto: Johan Eriksson

Här avbryts Donald Trump i sitt tal – av flygincident

Här avbryts Donald Trump i sitt kampanjtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.