Åttaåringen jagades före knivattacken

Publicerad
Uppdaterad
LINKÖPING. Mohammad Ammouri, 8, jagades av mördaren innan han knivhöggs till döds.
Polisen misstänker nu att han var gärningsmannens mål.
Anna-Lena Svenson, 56, råkade bli vittne till attacken därför mördades hon också.
Mördad. Mohammad Ammouri, 8, jagades av mördaren innan han knivhöggs till döds. Polisen börjar nu få en klar bild av vad som hände på mordplatsen på Åsgatan i Linköping. Mordutredarna misstänker att attacken mot lille Mohammad inte var någon slump. – Det lutar mer och mer mot att attacken var planerad, ett dåd som kan ha varit riktat mot pojkens familj, säger en poliskälla.

Mötte mördaren på gatan

Det är efter sammanställningen av vittnesuppgifterna som polisen börjat revidera uppfattningen att en enskild galning ligger bakom dubbelmorden. – Tack vare vittnesuppgifter vet vi nu att pojken överfölls först, sedan attackerades kvinnan, säger kriminalinspektör Pia Thevselius. I tisdags morse lämnade Mohammad Ammouri familjens lägenhet för att gå till skolan. Han hann knappt ut på gatan, förrän han mötte sin mördare.

"Han försökte fly"

– Vi är övertygade om att han upptäckte faran och försökte fly undan med mördaren efter sig, säger en poliskälla. På den smala asfaltsgatan – bara ett stenkast från hemmet – hann mördaren i fatt Mohammad Ammouri och högg ihjäl honom. – Min son brukar inte ta den vägen till skolan, säger pappan Hassan Ammouri.

Letar efter motiv

Strax före mordet lämnade Anna-Lena Svenson sin bostad för att gå till jobbet. Polisen är övertygad om att hon blev vittne till dådet. – Vi misstänker att mördaren dödade henne eftersom hon såg allt, säger en källa. Polisen vet inte vilket motiv mördaren drivits av. – Eftersom vi inte gripit någon gärningsman är det meningslöst att spekulera om det, säger kriminalinspektör Pia Thevselius.

Kan finnas en hotbild

Samtidigt undersöker mordutredarna hotbilder som kan ha funnits mot Mohammad Ammouri och Anna-Lena Svenson. Enligt Expressens källor har polisen flera initierade uppgifter som tyder på att det kan finnas hot mot personer i den mördade pojkens närhet. "Jag vill inte prata om det" – Det kan ha gjort honom till en måltavla för att skada andra personer, säger en poliskälla. Polisen är mycket förtegen om hotbildsanalyserna. – Jag kan och vill inte prata om det. Det får du respektera, säger Pia Thevselius.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag