Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åttaåriga Elias hittade handgranat i trädgård

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elias trodde först att handgranaten var en plåtburk, men han sprang ändå för att visa mamma Joanna.
Foto: Privat
Handgranaten låg i ett däck som rensats ut ur ett uthus på familjens gård.
Foto: Privat
Elias tillsammans med sina föräldrar, Joanna och Magnus Hansén.
Foto: Privat

Åttaårige Elias Hansén hittade en gammal handgranat i ett däck i familjens trädgård. Med den i händerna sprang han till sina föräldrar för att visa upp sitt fynd. När Försvarsmakten sedan sprängde granaten visade det sig att den fortfarande var skarp.

– Den var full av sprängämne, all kraft fanns kvar, berättar Elias mamma Joanna.

När Joanna och Magnus Hansén rensade sitt uthus i Smedsby i Finland slängde de bland annat ut ett gammalt bildäck i trädgården, som de sedan tänkte använda som gunga.

Ett par veckor senare lekte parets åttaårige son Elias på gården, när han upptäckte ett mystiskt föremål inuti bildäcket, något som bland annat Wasabladet och Svenska Yle har rapporterat om.

Elias trodde först att det var en rostig plåtburk han hade hittat, men sprang ändå för att visa mamma Joanna. Det var när Joanna lade ner den rostiga klumpen på marken som hon såg att den hade en sprint.

– Det såg ut som en barnmatsburk modell större först, men sen såg jag att det hängde ner något på sidan som eventuellt kunde vara en sprint. Elias frågade också om det var en bomb, så jag ropade på min man Magnus samtidigt som jag backade undan med barnen från föremålet, säger Joanna.

Joanna, Elias och hans syskon William, 10, och Lova, 5, ställde sig på säkrare avstånd från föremålet medan Magnus tog sig en titt.

– Jag ringde 112 direkt. Det kom hit en polis och fotade av den och skickade till polisens sprängmedelsexpert, som råkade vara på en konferens tillsammans med andra minröjare från finska Försvarsmakten just då.

Skickades till Finland under Fortsättningskriget

Föremålet kunde genast identifieras: Det var en ungersk handgranat av modell 36M som Elias hittat i däcket. Just denna modell har en dödlig sprängradie på fem till tio meter. Magnus har sedan fyndet tagit reda på att denna typ av granat skickades från Ungern till Finland som krigshjälp under Fortsättningskriget på 40-talet, och att den kräver en speciell teknik för att aktiveras.

– De måste snurra sju varv innan de kan explodera, så kastar du fel så aktiveras de inte utan de hamnar i terrängen. Sen om du är ute i skogen och plockar blåbär eller liknande kanske du sparkar på den, och då exploderar den. Så det är lite som en mina, fast det är en handgranat, säger Magnus.

När det bekräftats att det var en handgranat som Elias hittat tog sig finska Försvarsmakten snabbt till familjens trädgård för att föra bort granaten.

– De spärrade av ungefär hundra meter runt om, så vi fick åka till grannarna och vänta, berättar Magnus.

– De klädde sig i bombdräkt och sen lyfte de upp granaten på släpet i säkert förvar och körde i väg.

Fortfarande dödlig

När Försvarsmakten sedan sprängde handgranaten blev fyndet ännu kusligare. Trots sin ålder var granaten fortfarande i allra högsta grad livsfarlig.

– Vi tänkte först att den kanske var ofarlig eftersom den var så gammal och rostig. Så det var väldigt obehagligt att få reda på att den var full av sprängämne, all kraft fanns kvar, berättar Joanna.

– Nu på något sätt förstår man stundens allvar. Elias sprang ju med den här i handen, och både jag och Joanna hann hålla i den. Dessutom hade den legat i ett däck, så man vet ju inte hur många varv den rullat. Det är klart det känns väldigt olustigt, säger Magnus.

Paret berättar också att polisen var noga med att poängtera hur bra det var att de ringt och anmält fyndet.

– Om man hittar sådana här saker så ska man definitivt ringa direkt. Det är ingenting man ska ta in och ha på bokhyllan direkt, säger Magnus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.