Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta svenskar nekas visum till Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Utrikesminister Margot Wallström är upprörd över det ryska beslutet.
Foto: Thierry Tronnel
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Vitaliy Belousov
På listan ska bland andra den förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M) finnas med.
Foto: Christian Örnberg
Även EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) är med på listan.
Foto: Jens L'Estrade
Så även kollegan och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).
Foto: Cornelia Nordström
Försvarets underrättelsechef Gunnar Karlson är också med på listan.
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

Här är Vladimir Putins senaste drag.

Åtta svenska medborgare nekas visum till Ryssland.

Bland dem finns topp-politikerna Lena Adelsohn Liljeroth, Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bildt.

– Det här är ett uttryck för en regims auktoritära tänkande och också dess ynkedom, säger Hökmark.

Ryssland har listat ett 80-tal EU-medborgare som kommer att nekas visum till landet. Bland dem finns åtta svenskar. Det finska mediebolaget Yle har publicerat ett dokument med 89 namn som uppges vara den ryska listan.

EU-parlamentarikerna Gunnar Hökmark (M) och Anna Maria Corazza-Bildt, Nato-sändebudet Odd Werin och försvarets underrättelsechef Gunnar Karlson finns med på listan.

Dessutom är Eva Liedström Adler på Kronofogdemyndigheten, den moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin och Magnus Söderman, tidigare en av huvudfigurerna för nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, med på listan.

Utrikesdepartementet är fåordiga kring vilka svenskarna är.

– Vi går inte ut med vilka personer som det rör sig om. Och jag vet heller inte vilka förbindelser som de åtta svenskarna har med Ryssland, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst till Expressen och konstaterar att UD kontaktat den ryska ambassaden

"Paranoida"

Lena Adelsohn Liljeroth säger:

– Det här säger en del om hur misstänksamma och paranoida de är. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att jag har varit kritisk mot upplägget av vinter-OS i Sotji. Jag var ju där i egenskap av idrottsminister och upplevde den enorma cirkus som de hade ställt till med enorma kostnader och konsekvenser för miljö. Och det som oroar mig är att de representanter som jag träffade för olika civila organisationer: hbt-aktivister och de som bloggar för mänskliga rättigheter – vad händer med dem? Vi hade en middag med dem och det fanns folk utanför som stod och höll kollen.

– Om de ger sig på mig, en före detta minister, är man ytterst, ytterst misstänksam. Det bekräftar mycket av det som jag har förstått vart landet är på väg.

"Mitt engagemang för Ukraina"

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) har fått bekräftelser om att hon är med på listan, men har inte fått någon förklaring om varför.

– Jag har ingen aning om varför ryssarna har gjort så här och kan därför bara spekulera, säger hon.

Anna Maria Corazza Bildt bedömer att det är hennes engagemang för Ukraina och mot den ryska invasionen av Krim, som ligger bakom svartlistningen:

– Jag har inte gömt mina åsikter och tagit debatten om Ukraina i plenum i Europaparlamentet och i sociala medier. Folket i Ukraina har rätt till självständighet och territoriell suveränitet.

"Uttryck för dess ynkedom"

Även EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har fått bekräftelser på att han är med på listan.

– Jag har inte fått någon förklaring, säger han, men är övertygad om orsaken till svartlistningen:

– Jag har varit en väldigt synlig kritiker mot Putin och Ryssland. Jag har också varit en ledande företrädare i Europaparlamentet i att ställa krav på sanktioner och att Ryssland ska följa internationell rätt, säger han.

EU har infört en rad sanktioner mot ryska medborgare, men de går inte att likna vid det som Ryssland nu gör, menar Hökmark:

– EU:s sanktioner har riktat sig mot personer som är ansvariga för militära operationer. Personer som har varit ansvariga för verksamheter direkt riktade mot ett annat land och i strid med internationell rätt. Det här vänder sig mot företrädare för demokratiska samhällen, där syftet är att hindra demokratisk påverkan. De ser det som ett "tit for tat" och att man kan jämställa det. Men man ska akta sig för det. Det här är ett uttryck för en regims auktoritära tänkande och också dess ynkedom.

"Missar fotbolls-VM"

Marietta de Pourbaix-Lundin (M), tidigare riksdagsledamot och ordförande i svenska delegationen till Europarådet, är även med på listan. Hon är övertygad om det är hennes kritik mot Ryssland under Putins styre som ligger bakom att hon är med.

– Jag känner bara att jag har prickat rätt i min kritik av Putins Ryssland när jag hamnar på den här listan, säger hon.

Marietta de Pourbaix-Lundin har bland annat varit valövervakare i Ryssland, men har inga ärenden i landet fram över.

– Det här påverkar mig inte alls. Men det som är ironiskt är att mitt barnbarn frågade i förra veckan om vi kunde åka till Ryssland 2018 för att titta på fotbolls-VM. Då sa jag till honom att jag inte är säker på om jag kommer in i Ryssland längre, säger hon.

Wallström upprörd

Utrikesminister Margot Wallström (S) är upprörd. Hon skriver i ett mejl till nyhetsbyrån TT:

"Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande".

Enligt den nederländske premiärministern Mark Rutte överlämnades listan i går, torsdag, till olika EU-ambassader över personer som inte längre är välkomna till Ryssland.

På en presskonferens sade Rutte att två nederländska parlamentsledamöter och två ledamöter i EU-parlamentet finns på listan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vill hålla listan hemlig

Det belgiska utrikesdepartementet uppger för nyhetsbyrån AFP att Ryssland har bett att listan inte ska offentliggöras.

Rysslandskännaren Vera Efron, född i Sibirien, numera bokförläggare och författare i Sverige, berättar att hon lyssnade på rysk radio under fredagskvällen.

– Enligt rysk radio är det här en motåtgärd mot EU:s kommande sanktioner som man diskuterade i Lettland. Det här är ett primitivt medel – tidigare väntade man åtminstone på sanktionerna innan man gjorde motåtgärder, säger Vera Efron till Expressen.

Expressen har sökt Nato-sändebudet Odd Werin och försvarets underrättelsechef Gunnar Karlson, men Försvarsmakten vill inte kommentera listan.

– Försvarsmakten kommenterar inte den frågan och vi hänvisar till UD, säger Mattias Robertson, vid försvarsmaktens informationsstab.

FAKTA

Svenskarna på listan

Anna Maria Corazza Bildt: EU-parlamentariker för Moderaterna, som i flera sammanhang kritiserat den ryska annekteringen av Krim och försvarat Ukraina.

Gunnar Hökmark: EU-parlamentariker för Moderaterna, som i flera sammanhang kritiserat den ryska annekteringen av Krim och försvarat Ukraina.

Lena Adelsohn Liljeroth: Före detta kulturminister (M), som nobbade OS-invigningen i Sotji och kritiserade att Ryssland blev värdland för mästerskapet.

Marietta de Pourbaix-Lundin: Tidigare riksdagsledamot och ordförande i svenska delegationen till Europarådet, som bland annat har kritiserat Rysslands medverkan i Europarådet.

Odd Werin: Konteramiral och Sverige militära representant vid Nato och EU i Bryssel.

Gunnar Karlson: Chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST).

Magnus Söderman: Tidigare en av huvudfigurerna för nazistiska Svenska Motståndsrörelsen och har tidigare uppmanat svenskar att åka till Ukraina för att strida.

Eva Liedström Adler: Rikskronofogde som blev kvarhållen på en flygplats i Moskva i samband med en tjänsteresa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.