Mannen sköts ihjäl utanför tunnelbanestationen i Akalla. Foto: Google earth

Mannen sköts ihjäl utanför tunnelbanestationen i Akalla.

 Foto: Google earth

Åtta misstänks vara inblandade i mord

Publicerad

Hela åtta personer misstänks för inblandning i mordet på en man i 25-årsåldern i Stockholmsförorten Akalla i november förra året.

Under fredagen hålls omhäktningsförhandling mot en av dem, en 18-åring.

– Vi misstänker att osämja inom en gruppering kan vara motivet, säger vice chefsåklagare Fredrik Karlsson.

Tre av de misstänkta männen är häktade. De fem övriga är inte frihetsberövade, enligt handlingar i tingsrätten.

Under fredagen hålls omhäktningsförhandling mot en av de huvudmisstänkta – en 18-årig man. Den börjar i Solna tingsrätt klockan 13.

Klockan var runt 01.50 på natten den 13 november förra året när dödsskotten avlossades vid ingången till tunnelbanestationen i Akalla i nordvästra Stockholm. Den man i 25-årsåldern som blev beskjuten avled av sina skador.

Minst två pistoler användes

Enligt vice chefsåklagare Fredrik Karlsson var det minst två vapen, båda pistoler, som användes vid mordet. Det har närmast beskrivits som en iskall avrättning:

– Han blev beskjuten från tre olika håll. Vi har kunnat tekniskt konstatera att det två olika vapen användes. Men vi kan inte utesluta att det är fler vapen inblandade. Det jag har fått höra från polisen är att det är pistoler, inte revolvrar.

Om det misstänkta mordmotivet säger åklagaren:

– Vi har under utredningen fått vittnen att berätta om ett möjligt motiv, men ingen av de misstänkta vidgår någonting i den delen. Så det här är enbart vad vittnen uppgett skulle kunna vara ett möjligt motiv.

Osämja inom en gruppering

Så vad är ett tänkbart motiv då?

– Det är någon form av osämja, de har inte varit överens inom en viss gruppering.

Grupperingen har, enligt åklagaren, kopplingar till Västerås.

– Men vi pratar inte om Hells Angels eller den typen av gruppering, säger Fredrik Karlsson.

Finns det något känt namn på den här grupperingen?

– Nej.

Hade man bestämt möte med offret?

– Det kan jag inte gå in på i nuläget.

Är det känsliga uppgifter?

– Ja.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag