Mikael Silverholm hittade sin katt Tiger i svåra kramper på annandagen. När tjälen går ur marken ska Tiger begravas. Foto: Christer Järeslätt
Mikael Silverholm hittade sin katt Tiger i svåra kramper på annandagen. När tjälen går ur marken ska Tiger begravas.  Foto: Christer Järeslätt

Åtta katter döda - kan ha förgiftats

Publicerad
Uppdaterad
SAXTORP. Boende på Harstigen i Saxtorp är i chock. Åtta tamkatter har dött sedan i måndags och grannarna misstänker att de förgiftats.
- Jag kan inte fatta att det finns ett sådant katthat, säger Mikael Silverholm som fann sin katt i dödskramper.
Julen hos familjen Silverholm fick ett tråkigt slut. På annandagen hittades femårige katten Tiger i trädgården med svåra kramper.
- Jag bar in honom i huset, men Tiger blev bara sämre och sämre. Han fräste och klöste sönder madrassen han låg på, säger Mikael Silverholm.
- Jag visste inte vad jag skulle ta mig till.

Kämpade i en timme

Tigers kramper varade i över en timme innan han dog. Mikael Silverholm är fortfarande skakad av händelsen.
- Det är så obehagligt. Tanken på att andra katter också har genomlidit detta är skrämmande.
Totalt har åtta katter från olika hus gått samma öde till mötes.
Rasmus Lindeberg, 10, hittade en död okänd katt bakom familjens hus.
- Först trodde jag att han bara sov. Jag är en riktig djurvän så när jag förstod att han var död kändes det hemskt.

Utesluter råttgift

Vem eller vad som har orsakat katternas död vet grannarna inte - men Rasmus mamma Christina Lindeberg har sina misstankar.
- En veterinär vi pratat med säger att det helt klart rör sig om förgiftning. Men det är antagligen inte råttgift eftersom katter tydligen inte äter det.

"Inget hjärta"

I stället tror de boende på Harstigen att katterna kommit i kontakt med glykol, en vätska som smakar sött och inte fryser till is när det är kallt.
- Vi hoppas att det här är en olyckshändelse. Varför skulle någon vilja skada våra katter? Vi bor ju på landsbygden och stör ingen, säger Christina Lindeberg.
Rasmus håller med.
- Om man gör något sådant med flit så har man inget hjärta.
Rebecka Sjöberg
Rebecka Sjöberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag