Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta häktade efter tillslag mot ”Headshotligan”

Flera personer, klädda i DHL-kläder, hålls nere på marken av civilklädda poliser.
Biljakten tog slut på Karlavägen.
Foto: Läsarbild/71717
Den misstänkte gängledaren.
Biljakten tog slut på Karlavägen.
Foto: Läsarbild / 71717

Efter polisens uppmärksammade tillslag mot medlemmar i den så kallade ”Headshotligan” på Östermalm i fredags har sju män och en kvinna häktats.

Misstankarna gäller försök till grovt rån – ett brott som planlagts i flera veckor.

Måltavlan var en känd näringslivstop och rånarna ville ta klockor och väskor, erfar Expressen.

Det var i fredags morse som polisen slog till. På Nybrogatan på Östermalm i Stockholm försökte man stoppa en falskskyltad BMW – men bilens förare lyckades komma undan, enligt uppgift.

Efter en kort biljakt, och sedan bilen krockat med en lyktstolpe, fick polisen stopp på fordonet på Karlavägen. Flera personer, några av dem klädda i kläder från budfirman DHL, greps på platsen av civilklädda poliser. Ytterligare gripanden gjordes på en annan plats.

Totalt greps och anhölls åtta personer – sju män och en kvinna. Nu har alla åtta häktats på den högre misstankegraden, mot sitt nekande. För sex av dem gäller misstanken försök till grovt rån. En misstänks för anstiftan av samma brott och en för medhjälp. 

– Vi har redan ett omfattande utredningsmaterial. Nu ska vi jobba vidare med de misstankar som vi har mot de här åtta frihetsberövade personerna, säger åklagaren Alexandra Bittner, som leder förundersökningen.

Måltavlan: Näringslivstopp

Måltavlan för rånförsöket är en känd och mycket förmögen näringslivstopp, erfar Expressen. Tidningen har sökt mannen men inte lyckats nå honom. 

Alexandra Bittner säger att hon har en tydlig uppfattning om vem brottet var riktat mot.

– Jag vet vem eller vilka som är målsägande, men jag kan inte säga det.

Tiden för det misstänkta brottet sträcker sig från oktober fram till i fredags. 

– Det har föregåtts av viss planering, säger Alexandra Bittner. 

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har kommenterat fallet i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Han tror att polisen haft ett omfattande spaningsarbete i ärendet sedan tidigare, och att de kan ha avlyssnats på olika sätt.

– Sedan har misstankarna mot dem vuxit, det finns säkert hemliga tvångsmedel som satts in, sade Leif GW Persson i TV4.

– Man låter dem skrida till verket och avbryter innan de slår till.

Kopplas till ”Headshotligan”

Som Expressen kunde berätta i fredags har flera av de häktade personerna kopplingar till ett kriminellt nätverk som i polisrapporter kallas ”Tenstanätverket” eller ”Headshotligan”, förkortat HSL. En av dem, en man i 30-årsåldern, pekas ut som en ledare. 

Genom spaningar har polisen dokumenterat ett nära band mellan HSL och den så kallade Dödspatrullen, som är en av parterna i Stockholms mest blodiga gängkonflikt. 

HSL kopplas av polisen till flera mord och mordförsök i nordvästra Stockholmsområdet. Nätverket är etablerat på drogmarknaden och har genomfört flera stöldkupper.

Om kopplingarna till ett kriminellt nätverk säger Alexandra Bittner:

– Det finns sådana kopplingar, påstår jag. Jag tror inte att de skulle hålla med om det.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.