Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta gripna i USA: Hotade kinesiska regimkritiker

Kinas ”Operation Rävjakt” vill tvinga kinesiska migranter att återvända till hemlandet, enligt FBI.Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen Christopher Wray kallar Operation Rävjakt för en kampanj av ”stöld och ondskefull påverkan”.Foto: SARAH SILBIGER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Åtta personer har gripits av amerikanska FBI, anklagade för att ha ”trakasserat, förföljt och hotat” kinesiska medborgare i USA.

De ska ha arbetat för den kinesiska regeringens ”Operation Rävjakt” – en internationell kampanj med målet att tvinga migranter att återvända till hemlandet.

– Det är en del av Kinas breda kampanj av stöld och ondskefull påverkan på vårt land och runtom i landet, säger FBI-chefen Christopher Wray under en presskonferens.

Åtta personer åtalas av USA:s justitiedepartement för misstänkt inblandning i ”Operation Rävjakt”.

Fem av dem har gripits i USA de senaste dagarna, medan övriga tre anhålls i sin frånvaro och tros befinna sig i Kina, enligt 

”Operation Rävjakt” påbörjades av den kinesiska staten år 2014, och har som mål att få kinesiska migranter att återvända till hemlandet.

Familj hotades: ”Återvänd till Kina – annars”

Kina hävdar att man är ute efter att ställa ”korrupta” personer som flytt Kina till svars för sina brott, men enligt amerikanska FBI rör det sig om regimkritiker och andra meningsmotståndare.

Personer som utsatts för ”Operation Rävjakt” i USA har varit både amerikanska medborgare och kinesiska medborgare med uppehållstillstånd i USA, rapporterar New York Post. 

En man boende i New Jersey har fått ta emot hot, bland annat ett brev där det stod: ”Om du är villig att åka tillbaka till fastlandet [Kina] och spendera tio år i fängelse så är din fru och dina barn utom fara”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.