Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta gripna efter tortyrmordet i Spanien – kopplas till Sverige

Totalt åtta personer har gripits efter tortyrmordet på spanska solkusten.
Foto: LÄSARBILD
Spanska polisen offentliggjorde på fredagen denna bild från utredningen kring tortyrmordet.

Totalt åtta personer har gripits efter tortyrmordet på spanska solkusten.

Beslag har gjorts av bland annat två automatvapen, en pistol och en skottsäker väst, uppger spansk polis.

Fredagen den 17 augusti blev två svenskar torterade i Puebla Tranquila i Mijas mellan Malaga och Marbella. 

Männen ska ha blivit fängslade i handbojor och tejp, skjutna och knivhuggna. En av dem dog på platsen.

Både den döde och den skadade är i 30-årsåldern och kommer från Stockholmsområdet.

Det har tidigare varit känt att totalt fem personer med kopplingar till kända gänggrupperingar i Stockholm, mellan 20 och 28 år, mellan augusti och november gripits misstänkta för dådet.

Polisen har beslagtagit stora mängder kontanter i utredningen kring tortyrmordet.
Foto: Guardia Civil

Nu uppger Guardia Civil, spanska nationella polisen, att totalt åtta personer, alltså ytterligare tre personer, gripits för mordet. Sex gripanden har skett i Spanien och två i Sverige.

Bland annat har en marockansk medborgare gripits, ytterligare en person har gripits i Marbella och en person har gripits i Sverige. Mordet ska enligt polisen vara kopplat till droghandel och en uppgörelse mellan två kriminella grupper.

Spanska polisen rapporterar i ett pressmeddelande också att flera beslag gjorts i utredningen: fem exklusiva fordon, två AK-47, en pistol, ammunition, en skottsäker väst, 15 000 euro, 13 000 svenska kronor och tre klockor värda 120 000 euro.

En Rolex-klocka är en del av beslaget i utredningen kring tortyrmordet.

Polisen rapporterar att ett av de torterade offren lyckades fly från lägenheten där misshandeln skedde. Då ska gärningsmännen ha skjutit flera skott mot den kvarvarande fången och sedan flytt från platsen. Tre misstänkta gärningsmän greps kort efter händelsen när de var på väg att gå ombord på en färja till Marocko.

De åtta misstänkta är häktade för bland annat tortyr, mord, mordförsök, grovt narkotikabrott, olaga vapeninnehav och olaga frihetsberövande. 

Mordutredningen är ett samarbete mellan svensk och spansk polis.

NOA, Nationella operativa avdelningen, vill inte kommentera utredningen.

"Svensk polis har ett omfattande samarbete med poliser i utlandet, exakt var är inget vi kommenterar, då det kan påverka det operativa polisarbetet", skriver pressekreteraren Caroline Cederquist i ett mejl.

Den spanska solkusten har de senaste månaderna drabbats av en gängrelaterad våldsvåg. Antalet mord har ökat kraftigt och 17 personer har enligt spanska medier skjutits ihjäl hittills i år, runt hälften i gängrelaterade skottlossningar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.